Kaunis mutta traaginen tarina säveltäjien riidoista.

11.8.2003 00:16

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Amadeus
Valmistusvuosi:1984
Pituus:160 min

Vanha ja kärttyinen Antonio Salieri (F. Murray Abraham) on pistetty suljetulle osastolle mätänemään hänen yritettyään itsemurhaa. Kun pastori käy hänen luonaan puhumassa miehen ongelmista, hän saa kuulla melkoisen elämäntarinan: pikkupojasta lähtien mies halusi suureksi säveltäjäksi, soittaa musiikkia kuninkaille ja siinä hän ajan myötä onnistuikin.

Miekkosesta tuli Itävallan hovisäveltäjä, mutta juuri hänen tehdessä läpimurtoaan eräs nuori julppi tulee ja pilaa hänen maineensa. Mies kun puhuu härskejä, rakastaa pieruhuumoria ja sikailee mutta tästä huolimatta säveltää kauneinta musiikkia mitä kukaan on koskaan kuullut. Hän on kuulemma ollut jo lapsena hyvin lahjakas, tämä muuan nuorukainen nimeltään Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Salierihan ei moista katso kauaa, joten hän alkaa junailla jotain tämän nuoren hulivilin pään menoksi, ehkä jopa henkirikosta…

Amadeus on ehkä mukaansatempaavin pukudraama sitten Barry Lyndonin ja välillä jopa unohtaa katsovansa pukudraamaa. Tarina ihmisen perustunteista, kateudesta, vihasta, pelosta mutta ennen kaikkea rakkaudesta sen kaikissa olomuodoissa.

Elokuva saattaa alkaa kepeästi, nuori mies Mozart hulluttelee ystäviensä kanssa, kinaa Wienin hovin kanssa sävellystensä tasosta ja elää yltäkylläistä elämää, mutta loppua lähestyessä tarina alkaa saamaan kovinkin synkkiä pilviä ympärilleen: railakas elämäntapa alkaa vaatia veronsa ja Salierin kateus on sietämätön tuota luonnonlahjakkuutta vastaan.

Tarinaa siivittävät todella upeasti Mozartin sävellykset ja oopperat, joiden ansiosta elokuva genrevalintansa ansaitseekin. Kotiteatterin omistaville miekkosen musiikin ystäville elokuva onkin miltei pakkovalinta pelkästään äänimaailmansa vuoksi.

Näyttelijät ovat Hollywoodin tuntemattomia tähtiä. Abraham onnistuu sivuosa-Oscarin arvoisesti roolissaan Salierina mutta ikävä kyllä lahjakas mies on sitemmin ajautunut aivan käsittämättömiin räpellyksiin. Delta-jengistä tuttu Tom Hulce on aivan loistava Mozartina, jonka roolihahmo vaatii lahjakkaan näyttelijän eteenkin loppupuolella. Myös Elisabeth Berridge toimii Mozartin vaimona Konstanziana mutta jää väistämättä miekkosten jalkoihin.

Amadeus on kaiken kaikkiaan loistava kuvaus 1700-luvun Euroopasta ja kuuluisien säveltäjien ei aina niin hohdokkaasta elämästä. Raina keräsi aikoinaan 8 Oscaria ja on ne myös ansainnut. Ei kovin kepeä elokuva loppujen lopuksi mutta ansaitsee hyllypaikkansa draamanystävän kataloogissa.

Arvosteltu: 11.08.2003

Lisää luettavaa