Jos elokuvaa ei ota huumorilla, korvaava tunne lienee myötähäpeä.

11.9.2006 23:06

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:L'uomo senza memoria
Valmistusvuosi:1974
Pituus:87 min

Mies potee muistinmenetystä. Kaikki on pyyhkiytynyt päästä. Hämmennystä lisää kun ympäriltä alkaa kalma kourimaan porukkaa. Lontooseen saapuu miehelle sähke että hänen pitäisi laahautua Italiaan vaimonsa luokse. Alkaa vakuuttelu siitä että hänellä on todellakin mennyt muisti ja juuri kun vaimo on saatu vakuutettua asiasta, oudot tapahtumat syövät uskottavuutta. Ja kummasti italialaisessa ympäristössä tuntuu miehellä tuttuja riittävän, jotka tietävät osatotuuksia miehen historiasta. Palapeli alkaa pikkuhiljaa valmistumaan.

Ohjaaja Duccio Tessarin meriiteistä löytyy mukanaolo Sergio Leonen spagettiwesterneissä. Mies oli mm. työstämässä Kourallinen dollareita-kässäriä. Tämän elokuvan perusteella Tessari olisi voinut pysyäkin taustavaikuttajana.

Nykymittapuun mukaan kauhuksi tai trilleriksi leffaa ei voi sanoa. Spagettikeitoksista tuttuja koko ruudun kokoisia lähikuvia kasvoista, musiikin tahdittaessa uhkaa, ovat käytössä tässä Komisario Palmun italialaisessa versiossa. Sitten yht’äkkiä tilanne onkin ohi. Samoin hahmot jäävät ohuiksi kuin Kauniiden ja rohkeiden irtojaksossa. Asiat jäävät puolitiehen kauttaaltaan eri osa-alueilla. Ja se ei johdu ajanhampaasta. Kolme vuosikymmentä leffan valmistumisesta näkyy lähinnä tekniikassa. Äänet huojuvat, sävyt ovat kuin 70-luvun Mallorca-postikorteissa jne. Mutta ne aiheuttavat vain sympatiaa. Leffan sisältö sen sijaan ei sitä ansaitse. Elokuvan aikana on pakko hekotella koska kliseetkin on tehty niin kökösti. Jos elokuvaa ei ota huumorilla, korvaava tunne lienee myötähäpeä.

DVD:tä nostetaan jalustalle sanoin veri lentää ja jännitystä piisaa. Ja huippuna leffan ohjaajaa verrataan Dario Argentoon ja Brian De Palmaan. Älkää nyt ihmeessä moista uskoko! Jos haluat nähdä Kauniista ja rohkeista revittelyversion, niin Puzzle on juuri sinulle tehty. Tai jos haluat muistella aikaa jolloin lahkeet olivat leveämmät kuin hartiat ja hiukset loppuvat siihen mistä ylileveät paidankaulukset alkavat.

Arvosteltu: 11.09.2006

Lisää luettavaa