Jokaisella minuutilla on tarkoituksensa.

15.7.2008 15:15

Arvioitu elokuva

Näyttelijät: ,
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Eyes Wide Shut
Valmistusvuosi:1999
Pituus:150 min

Stanley Kubrickin viimeiseksi jäänyt elokuva kuuluu juuri niihin esimerkillisiin mestariteoksiin, joista elokuvaohjaajaksi opiskelevan tulisi ottaa oppia.
Ensinnäkin aihe on mitä haastavin. Vain todella kyvykäs ohjaaja saa tämän tarinan toimivaksi kokonaisuudeksi ja onnistuu jättämään katsojalle paljon ajateltavaa.
Toiseksi näyttelijävalinnat ovat onnistuneet miltei täydellisesti. Varsin mainittavasti kiitosta ansaitsee Nicole Kidmanin suoritus.

Kubric suunnitteli Eyes Wide Shutia huikeat 12 vuotta, kuvasi elokuvaa lukuisilla pienillä otoilla, jätti jotain pois, lisäsi jotain ja niin edelleen. Jo tästä huomaa, että Kubric on perfektionisti, mutta näin haastavan elokuvan kohdalla se on vähintäänkin suositeltavaa.

Elokuvan vahvimpiin teemoihin kuuluu seksi, petos ja oudot sattumat/asiat. Pelkän arvostelun perusteella lukija saattaa luulla, että nyt puhutaan eroottisesta trilleristä ja onhan asia niinkin, mutta elokuva pyrkii rakentamaan seksin ja erotiikan katsojan pään sisällä, näyttäen kuitenkin vain tarpeelliset osat seksistä.
Elokuvan tyylipuhtaus on asia, joka saa erityispisteitä. Tunnelma luodaan ensihetkestä lähtien omalaatuiseksi, sellaiseksi tunnelmaksi jota vaikea sanoin selittää. Musiikkivalinta onnistuu myös hyvin.

Elokuva kertoo lääkäristä nimeltä Bill Harford (Tom Cruise) ja hänen vaimostaan (Nicole Kidman). Juoni lähtee liikkeelle kun Bill saa kuulla vaimoltaan, että tämä on ajatellut pettämistä. Bill joutuu tunnekuohun valtaan ja lähtee vaeltelemaan pitkin öisiä katuja. Lopulta hän joutuu kuokkavieraaksi mystisen salaseuran orgioihin. Billiä kielletään kertomasta siitä mitä hän näki salaseuran pidoissa, muuten hän olisi hengenvaarassa. Tämän jälkeen alkaakin tapahtua kummia..

Elokuvan kerronta on melko hidastempoista, mutta silti voidaan sanoa, että elokuva ei sisällä yhtään turhaa hetkeä; jokaisella minuutilla on tarkoituksensa. Kubrick luo elokuvan unenomaista tunnelmaa niin arkisista kuin oudoista asioista, joita elokuvassa riittää paljon.

Joskus aikoinaan Kubrick kertoi haluavansa tehdä elokuvan, joka käsittelisi nykyaikaa psykologisella ja seksuaalisella tavalla.Tässä aiheessa Kubrick onnistui viimeiseksi jääneessä elokuvassaan.

Arvosteltu: 15.07.2008

Lisää luettavaa