Jatkaa ihan laadukkaasti tasaisen tappavaa ruotsalaisdekkarien filmatisointien sarjaa.

1.8.2005 13:00

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:Innan frosten
Valmistusvuosi:2005
Pituus:93 min

Ruotsalaisen dekkariguru Mankellin Wallander-sarja on jatkanut kulkuaan Beck-sarjojen tavoin valkokankailla ja televisioissa. Uusi Wallander-sarja tulee olemaan massiivinen tuotanto käsittäen 13 osaa ja Ennen routaa toimii sen aloittajana. Siis todella tehokasta toimintaa rakkailta länsinaapureiltamme. Vaikka sveduilla on vankka traditio dekkaripuolella alkaa Ennen routaa maistumaan jo hieman liukuhihnatuotteelta.

Karismaattisen Rolf Lassgårdin tilalle on astunut edeltäjäänsä huomattavasti nössömmän oloinen Krister Henriksson. Wallanderin hahmossa menetetään tämän persoonan nyötä valitettavan paljon. Samoin kokonaisuus lässähtää kun samat jo miljardiin kertaan tahkotut vaiheet käydään jälleen läpi. Murha, poliisielon arki, perhesuhteet jne. listaa voisi jatkaa kuinka ja tässä niitä jälleen jauhetaan.

Ennen routaa keksityy pääasiallisesti Kurt Wallanderin tyttären sisäänajoon. Ilmeisesti tällä ollaan luomassa hieman uudenlaista parivaljakkoa sillä samassa yksikössä toimivat nyt sekä isä että tytär. Se seikka ketä tällainen asetelma jaksaa innostaa on myös oma pointtinsa.

Ennen routaa on kuitenkin varsin viihdyttävä pläjäys. Se jatkaa sitä tasaisen tappavaa ruotsalaisdekkarien filmatisointien sarjaa ihan laadukkaasti. Pieni lisäripaus skandinaavista synkkyyttä olisi nostanut lopputulosta yhdellä pojolla. Hieman liiankin rutiininomainen jälki kuitenkin pistää leffan keskikastiin -kuitenkin sinne paremalle puolelle.

Arvosteltu: 01.08.2005

Lisää luettavaa