James Bondin liittäminen tarinaan tuntuu tarpeettomalta lisältä.

23.1.2009 01:10

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Licence to Kill
Valmistusvuosi:1989
Pituus:120 min

Huumeparoni Franz Sanchez (Robert Davi) on lyhyellä vierailulla Floridan alueella. Vierailun tarkoitus on hakea takaisin Lupe Lamoran (Talisa Soto) nimeä kantava omaisuus. Häihin sulhasena matkaava Felix Leiter (David Hedison) saa vihiä tapahtumasta ja bestmanin virkaa tekevä James Bond (Timothy Dalton) haluaa osansa toiminnasta ja jättää Sharkyn (Frank McRae) tehtäväksi selittää morsaimelle, Della Churchillille (Priscilla Barnes) syy yllätyskäänteesee.n Pidätys saa sujuu vauhdikkaasti, joskin kaksi miljoonaa dollaria verotonta tuloa on liian suuri houkutus Ed Killiferille (Everett McGill), Sanchez karkaa, järjestää verisen koston ja M:n (Robert Brown) käskyjä rikkoen Bond aloittaa takaa-ajon murjoen ilmiantajat, kätyrit ja konnat tieltään voimalla tai viekkaudella. Apuna toimii Leiterin hyväksi toiminut Pam Bouvier (Carey Lowell) ja joutuupa erityislaitteiden spesialisti Q (Desmond Llewelyn) itsekin toimimaan kentällä ja lopussa tulee liekitettyä huumekuningaskyljystä ja organisaatio jolla Sanchez on levittänyt huumeita on kuollut kuin kivi.

Timothy Daltonin toisen ja viimeiseksi jääneen Bond-seikkailun ongelma ei ole toteutuksessa. Se on täysin riittävä. Ongelma ei ole näyttelijätyössä. Timothy Dalton tekee roolinsa ikonina moitteitta ja riittävällä karkeudella, mikä sopii hyvin elokuvan väkivaltaisempaan sävyyn. Robert Davi täyttää roiston paikan ehdottomalla ja pahaenteisellä karismalla ollen äärimmäisen uskottava kovaotteisena huumekuninkaana joka jakaa rahaa yhtä kevyesti kuin tappaa erityisen epämiellyttävillä tavoilla. Roisto-osuus on siis hyvä ja Benicio del Toro tämän epämiellyttävänä kätyrinä ei ole huono hänkään.

Pam Bouvier on Bond-kaunottareksi erityisen kovapäinen ja aggressiivinen ollen samaa sarjaa Bondin itsensä kanssa ja korvaamattomana apuna myös toiminnallisissa osuuksissa. Talisa Soto on se avuttomampi nainen hädässä joka haluaa päästä pois Sanchezin vallasta, mutta tietää että yritys pettää johtaa ankaraan rangaistukseen.

Pahin heikkous on varsinaisessa tarinassa, mikä ei omaa tarpeellista Bond-leffojen kaavaa. Vaikka muutokset ovat piristäviä ja Q:N osuus on pelkkää teknisten laitteiden toimittajaa hitusen laajempi ei Etelä-Amerikkaa korruptiolla ja väkivallalla öykkäröivä huumekuningas ole oikein sovelias vastapeluri ikoniselle James Bondille, vaikka suoritus onkin armottoman tehokas ja kahdesta hyvien puolella olevasta kaunistuksesta on yksi liikaa.

Kokonaisuus on toimiva kostojännäri missä yksinäinen omin luvin toimiva hyvä tyyppi taittaa huumekuninkaan organisaatiolta selkärangan käyttämällä apunaan petkutusta, spesialisteja ja paranoiaa ja on tietysti voittoisa. James Bondin liittäminen tarinaan tuntuu tarpeettomalta lisältä.

Arvosteltu: 23.01.2009

Lisää luettavaa