Hannibalin pako on tylyä katseltavaa.

20.9.2003 12:51

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Silence of the Lambs
Valmistusvuosi:1991
Pituus:113 min

Sarjamurhaaja jota kutsutaan Buffalo Billiksi nylkee nuoria, isokokoisia naisia. FBI yrittää raivoisasti saada Billiä kiinni, ja lähettää nuoren oppilaan Clarice Starlingin haastattelemaan rikollisneroa, ihmissyöjäsarjamurhaaja tohtori Hannibal Lecteriä erääseen vankilamielisairaalaan. Lecter on todella paha ja sairas ihminen, mutta hän on myös viiltävän älykäs. Lecter aloittaa oman pikku pelinsä Starlingin kanssa, antaen pikkuhiljaa vihjeitä Billistä. Yhtäkkiä tilanne muuttuu vieläkin painostavammaksi ja tukalammaksi, kun Bill kaappaa kuvernöörin tyttären.

Uhrilampaat ei ollut valmistuessaan mikään megaelokuva, mutta siitä muodostui klassikko, eikä vähiten Anthony Hopkinsin erinomaisesti tulkitseman Hannibal Lecterin takia. Lecter on myös useasti äänestetty valkokankaan pelottavimmaksi henkilöksi. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole erikoisen pelottava, vaan jotenkin kiinnostava. Uhrilampaissa tapahtuu sama kuin esim. Kummisedässä ja Shakaalissa. Katsojan sympatiat siirtyvät aikalailla pahiksen puolelle. Tässä se tosin on häilyvä käsitys, koska Hannibal on paha, muttei leffan varsinainen pahis. Ja kyllä minä olin vielä Starlinginkin puolella. Sensijaan inhottava sadisti Buffalo Bill saa aikaan vain vihaa ja inhoa. Sekavaa right?

Muutkin näyttelijät ovat kohdallaan. Jodie Foster on erittäin hyvä Clarice Starlingina. Muutkin hoitavat hommansa hyvin. Silti ylitse kaikkien on Anthony Hopkins.

Jaa kauhuleffaksihan tämä on luokiteltu. Kai se sitä on, ei sitä oikein muuksikaan voi luokitella. Trillerikin on ehkä hieman liaan löysä ilmaisu. Eli jos tämä on kauhuleffa, niin tämä on parasta mahdollista kauhuelokuvaa. Suosittelen lämpimästi.

PS: Mainitsemisen ansaitsevat myös todella ovelasti kuvattu loppu, joka on kieltämättä aika jännittävä, ja Hannibalin pako joka on tylyä katseltavaa…

Arvosteltu: 20.09.2003

Lisää luettavaa