Grappaa ja menneisyyden haamuja Umbrian auringon alla.

9.6.2008 22:22

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:My House in Umbria
Valmistusvuosi:2003
Pituus:103 min

Emily Delahunty (Maggie Smith) on menestyvä kirjailija, joka asuu huvilallaan Italiassa, Umbrian maakunnassa yhdessä taloudenhoitajansa Quintyn (Timothy Spall) kanssa. Eräänä päivänä Emily lähtee junalla kohti kaupunkia ja junamatkalla hän tutustuu nuoreen amerikkalaistyttö Aimeeseen (Emmy Clarke). Yhtäkkiä juna kuitenkin räjähtää terroristien toimesta ja Emily sekä muut harvat eloonjääneet kiidätetään sairaalaan. Toivuttuaan Emily päättää kutsua kaikki turmasta selvinneet isoon huvilaansa toipumaan vammoistaan ja järkytyksestä. Vieraisiin kuuluu tyttärensä räjähdyksessä menettänyt kenraali (Baker), saksalainen Werner (Fürmann), jonka tyttöystävä kuoli onnettomuudessa sekä orvoksi jäänyt Aimee.

Quintyn avulla Emily yrittää tehdä vieraidensa olon niin kotoisaksi kuin mahdollista ja todelliseksi työmaaksi koituu varsinkin Aimee, joka ei suostu traumaattisen tapahtumien vuoksi puhumaan. Loppujen lopuksi Aimeekin saadaan taas kuntoon ja joukkion elämä alkaa tuntua melko harmoniselta Umbrian auringossa paistatellen ja grappaa nauttien.

Idylliin tulee kuitenkin särö, kun Aimeen eno Thomas Riversmith (Cooper) saapuu huvilalle ja kertoo vievänsä Aimeen takaisin Yhdysvaltoihin. Varsinkin Emily ottaa tiedon raskaasti ja hänen oman menneisyytensä haamut alkavat vainota häntä. Hän yrittää keskustella kiertoteitse Riversmithille Aimeesta ja tämän tulevaisuudesta, mutta mies kokee Emilyn lähestymisyritykset ahdistavana. Taloon laskeutuu ankea ja masentava atmosfääri ja kaiken huipuksi paikallinen komisario (Giannini) epäilee, että yksi Emilyn vieraista olisi kuulunut terroristeihin. Lopussa menneisyyden mätäpaiseet paljastetaan ja jokainen saa ansionsa mukaan.

Richard Loncrainen versio William Trevorin romaanista on koskettava ja lämmin kuvaus yksinäisestä ja koviakokeneesta naisesta, joka saa tilaisuuden elää elämänsä uudestaan, kun talo täyttyy elämällä, mutta joutuu myös taistelemaan siitä. Maggie Smith tekee loistavan suorituksen Emilynä ja on ehdottomasti Emmy-palkintonsa ansainnut. Romantiikannälkäinen alkoholisti tuo hieman vaihtelua hänen totuttuun ”äreä Grand Old Lady” -henkilögalleriaansa. Muutkin näyttelijät hoitavat roolinsa kunnialla ja erityismaininnan ansaitsee Aimeeta esittävä Emmy Clarke, joka ei sorru teennäiseen ylinäyttelemiseen, kuten monet kaltaisensa nuoret varhaisteinit.

Arvosteltu: 09.06.2008

Lisää luettavaa