15.1.2015 11:30

Alkuperäinen nimi:The Nightmare Before Christmas
Valmistusvuosi:1993

Tim Burtonin Painajainen ennen joulua, tai siis Henry Selickin…? Siis Burtonin ideoima ja käytännössä toteuttama elokuva, mutta ohjaaja-nimikkeen alta löytyy tälläinen Henry-setä. Ei tästä nyt ota hullukaan selvää, mutta aivan sama. Tim Burtonin Painajainen ennen joulua on stop-motion-animaatio, joka kertoo tylsistyneestä Kurpitsakuninkaasta. Elokuvan alkupuoli on turhan oloista lauleskelua, mutta viimein tarina pääsee alkuun Kurpitsakuninkaan löytäessä Joulukaupungin. Kurpitsakuningas Jack alkaa toteuttaa joulua myös kotonaan Halloween-kaupungissa, mistä seuraakin paljon draamaa ja hauskoja tilanteita.

Filmissä on omaperäinen tarina ja maailmansa, mutta itseeni tämä satusetä Burtonin visio ei kummemmin iske. Onhan tässä söpö tarina ja silleen, mutta itselleni se ei oikein riitä. Julmaa kieltään puhuu myös se, että extroista löytyvä Christopher Leen lukema Tim Burtonin runo, kertoo saman tarinan tiivistetysti ja tavallaan miellyttävämmin. Elokuva voisi olla runsaasti parempi, jos sen tarina olisi tiivistetty vaikka kolmeen varttiin. Kuitenkin olen tyytyväinen, että Painajainen ennen joulua on kokopitkä elokuva. Burton-fanit ja lapset saavatkin luultavasti elokuvasta paljon enemmän irti, joten jätän pallon heille.

Arvosteltu: 15.01.2015