Elokuva on tehty suurella rakkaudella maailman action-faneille ja siitä paistaa läpi, että vanhoilla körmyillä on ollut hauskaa tätä tehdessä.

17.8.2012 00:34

Eräs viisas mies totesi kerran: “Nykyaikaiset action-tähdet ei osaa edes aivastaa paskomatta housuun”. Tämä sitaatti kuvaa aika osuvasti valtaosaa tämän päivän uusista action-leffoista ja niiden sankareista. Mutta ei hätää te kaikki, jotka haikailette vanhojen klassisten 80- ja 90-luvun action-klassikoiden perään. Setä-Sylvesterillä on lääke mikä auttaa. Ja sen lääkkeen nimi on The Expendables.

Stallonen ensimmäinen Expendables-elokuva ilmestyi pari vuotta sitten ja odotin sitä kieli pitkällä, ysärikakara kun olen. Niin monta lapsuuden sankaria oli mahdutettu samaan leffaan, että eihän se voinut olla surkea tekele. Eikä se ollutkaan, vaan tuloksena oli helvetin hauskaa turpaanvetoviihdettä puolentoista tunnin verran.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin ensimmäinen Expendables saa jatkoa ja odotus on vähintään yhtä kova kuin ensimmäisen osan kohdalla. Itseasiassa odotus on vielä helvetisti kovempi, koska tähän toiseen osaan on luvattu Arnoldille, sekä Bruce Willisille isommat roolit. Lisäksi yksi 90-luvun kovimpia potkijoita, Jean-Claude Van Damme on buukattu pääpahiksen rooliin. Meikä kusee hunajaa lukiessaan näistä tiedoista ensimmäistä kertaa. Ja eikä siinä vielä kaikki. Mukaan on vielä saatu itse Chuck Norriskin lyömään lisää löylyä kiukaalle. Odotin kovasti Dark Knight Rises -elokuvaa tänä vuonna, mutta vuoden 2012 eniten odottamani leffa on itseoikeutetusti The Expendables 2, niin kovaa rytkettä on luvattu.

Sama jengi on koossa kuin ykkösessä. Poissaolollaan isoista nimistä loistaa vain Mickey Rourke. Uutena naamana porukkaan lyödään mukaan Liam Hemsworth. Jengi lähtee jälleen kerran suorittamaan saamaansa tehtävää, mutta yksi joukon jäsen saakin surmansa ja Syltyn ja muun poppoon on tottakai lähdettävä viipymättä kostohommiin. Ei tällä käsikirjoituksella mitään Oscareita pokata, mutta eipä se ole tarkoituskaan. Stallone on kyllä jo todistanut kykynsä myös Oscareiden hankinnassa kauan aikaa sitten, eli nyt keskitytään vain pitämään hauskaa, heittämään hyvää läppää ja tietenkin iskemään pahiksia vitusti nekkuun. Elokuvan päätarkoitushan on ilman muuta hauskuuttaa action-faneja ja tuoda isoille nimille kahisevaa kukkaron pohjalle. Erityisesti vanhojen action-leffojen diggarit tulevat nauttimaan tästä rainasta.

Huumoria oli jonkin verran jopa lisätty ykkösestä, ja klassiset läpät on sovitettu juuri oikeisiin paikkoihin kaiken mäiskeen väliin. Pari erittäin hupaisaa comebackia esiintyy tässä leffassa, mikä sai teatteriyleisön antamaan runsaat taputukset kerran jos toisenkin. Ei varmaan ole kovin vaikea arvata keiden comebackit ovat kyseessä?

Itse kävin katsomassa elokuvan ennakkonäytöksenä päivää ennen ensi-iltaa, koska en vain malttanut odottaa itse H-hetkeä. Ainoa asia, mitä tällainen vanhojen toimintaleffojen fani jäi todella kaipaamaan, oli Steven “aikido” Seagal. Mies kun ei vieläkään suostunut lähtemään mukaan kelkkaan, vaikka Stallone jo häntä ensimmäiseen osaan aikoinaan kyseli. On kuitenkin liikkunut juttua, että Seagal olisi jo lupautunut mahdolliseen tulevaan The Expendables 3 -elokuvaan, mutta se jää sitten nähtäväksi toteutuuko tämä vai ei.

En häpeile lyödä tälle tekeleelle täyttä viittä tähteä. Tämä elokuva on tehty suurella rakkaudella maailman action-faneille ja elokuvasta paistaa läpi, että vanhoilla körmyillä on ollut hauskaa tätä tehdessä. Tämän elokuvan on yksinkertaisesti tarkoitus olla helvetin viihdyttävää ja hauskaa katsottavaa. Ja siinä se onnistuu täydellisesti. Mielestäni tämä on parempi kuin edeltäjänsä, joka sekin toki on erittäin rautainen tekele. Mikäli vanhat action-pätkät ja toimintatähdet kuuluvat suosikkeihin, niin tätä elokuvaa ei saa missään tapauksessa missata.

Arvosteltu: 17.08.2012