Eastwood on länkkäreissä parhaimmillaan.

11.4.2003 20:44

Arvioitu elokuva

Clint Eastwood teki läpimurtonsa tässä Sergio Leonen klassikossa esittämällä synkkää palkkionmetsästäjää.

Clint Eastwood on ei kaivattu muukalainen pieneen kylään jota hallitsee 2 rosvojengiä. Rahanahne palkkionmetsästäjä keksii keinon rikastua, hän tekee töitä kummallekin osapuolelle ja kerää tästä hyvät rahat. Aluksi kaikki meneekin hyvin kunnes huijaus paljastuu.

Westernit ja varsinkin Italialaiset ”spagetti-länkkärit” ovat aina kolahtaneet minuun, eikä vähiten alan mestarin Sergio Leonen ohjaustyylistä pitkittää kohtauksia äärimmilleen ja keksiä mitä toimivampia kuvakulmia. Clint Eastwood tekee hyvän roolin hiljaisena pientä herjaa heittävänä tappajana. Repliikit sopivat Eastwoodin suuhun ja muutenkin heebo on länkkäreissä parhaimmillaan. Hieman kliseiseltä Clintin hahmo tuntuu mutta johtuisiko tuo siitä että hahmoa/leffaa on parodioitu/matkittu useaan otteeseen (jopa jo edesmennyt Spede Pasanen parodioi Leonen tyyliä joissakin länkkärivitseissään)

Käsikirjoitus on mainio eikä pitkästytä missään vaiheessa. Tarina etenee juuri sopivalla vauhdilla, se ei laahaa tai etene liian nopeasti. Ideaa on hyödynnettykin jo monesti ja onnistunein teos lienee Bruce Williksen 20-luvulle sijoittuva Last man standing. Leonen upeaa ohjausta tulikin jo kehaistua, mutta silti ohjaaja ei ole ehkä elämänsä vedossa, esim. Huuliharppukostajassa Leone pisti vanhoja länkkäreitään vielä paremmaksi.

Katsoin leffan TV:stä noin 10 vuotta sitten nauhoitettuna VHS:ltä ja täytyy sanoa että kuvan laatu ja ääni ovat kärsineet aikalailla, olisi nähtävä miten DVD:lle leffa on saatu käännettyä. Näkemäni versio oli myös varmaankin (ainakin jonkin verran) leikelty koska ruumiita tuli muttei verta.

Kourallinen dollareita tai useammin käytetty nimi Fistful of Dollars on silti mahtava kokemus ja ainakin western faneille ehdoton pakko hankinta. Klassikko jossa Leonen kunnianhimoinen ohjaustyyli antaa leffalle juuri sen oikean synkän sävyn.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 11.04.2003

Lisää luettavaa