Juoni on melko yksinkertainen:
John Matrix on tehtävistään vetäytynyt kommando. Hänen entisestä yksiköstään oleva Bennett (Vernon Wells) on siirtynyt pahojen puolelle, ja kaappaa Matrixin tyttären. Tämän katalan juonen tarkoituksena on, että John suorittaisi poliittisen murhan. Sellainenhan ei käy laatuun vaan John aseistautuu hampaisiin asti ja lähtee hakemaan tytärtään pahiksia kuhisevalta saarelta. Ja kukas muukaan kävisi paremmin esittämään John Matrixia kun itse Arnold Schwarzenegger! Täydellinen valinta pääosan esittäjäksi, eikös juu?
-“And if you want your kid back, then you gotta co-operate, right?”
-“Wrong!”
Commandossa on paljon toimintaa, reilusti aseita, tahatonta huumoria ja Arska, joka niittää porukkaa kuin viikatemies. Mitä muuta voi hyvältä toimintaelokuvalta vaatia? Se on äärimmäisen viihteellinen ja vain paranee joka katselukerralla. Tätä elokuvaa ei tosiaankaan voi katsoa naama vakavana. (Otetaan esimerkiksi huomioon, kuinka monta tyyppiä Arnolddi ehtii listiä, millä tavalla ja miten helposti se tuntuu käyvänkään.) Tarkka katsoja saattaa huomata että Arskan tuhoisaan ase-arsenaaliin kuuluu myös suomalainen Valmet M78.
Commandon viihteellisyys perustuu siihen, kuinka osaa asennoitua katsomaan sitä. Jos olettaa elokuvan olevan aivan tosissaan tehty, ja että sillä oli tarkoitus rohmuta oscareita ja ties mitä muita palkintoja, niin pettyy pahasti. (Tosin pelkän kansikuvankin perusteella näin on vaikea olettaa.) Mutta jos odottaa arskailua ja tahatonta komiikkaa, niin johan ropisee pisteitä.
Commando kuuluu ilman muuta maailman viihteellisimpiin ja toiminnallisimpiin elokuviin, mitä on ikinä tehty. Ja koska Schwarzenegger näyttää lähteneen eläkkeelle elokuva-alalta, niin en usko että yhtä hyviä ja yksinkertaisia toimintaelokuvia enää edes pystytään tekemään. Onneksi sentään Stallone jaksaa vielä puuhailla elokuvien parissa.
-“Leave anything for us?”
-“Just bodies.”