Animaatio herätti ristiriitaisia tunteita.

10.1.2003 19:53

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:Ice Age
Valmistusvuosi:2002
Pituus:81 min

Joulu tuli ja meni, mutta pikkusiskoille ostettu paketti jäi pukilta viemättä. Kun kuukauden päivät kasetti ehti pölyttyä avaamattomana piti asialla tehdä jotain. Tylsän illan pikkupiristykseksi Ice Age, ravistettuna ja sekoitettuna.

Zap, filmi pyörimään ja tölkki auki. Taikalaatikko alkaa kertomaan tarinaa kolmesta sekoilevasta wanna-be-isukista ja eksyneestä kersasta (se siitä juonesta).

Ensisilmäykseltä erehdyin luulemaan Ice Agea Disney-leffaksi, niin paljon yhtäläisyyksiä Toy Storyn animaatioon ja Disney-animaattoreiden visualisointiin on. Animaatio herätti ristiriitaisia tunteita. Toisaalta laiskiaisen ja elokuvan splapstik-komiikkaa viljelevän rotta-hahmon animointi oli erittäin elävää (eivätkä muutkaan eläinhahmot huonoiksi jääneet), toisaalta ympäristö on varsin yksinkertaista jopa ensimmäiseen Toy Storyyn verrattuna. 3D-animointia harrastaneena ymmärrän kyllä ihmishahmojen animoinnin vaikeuden, mutta leffan ihmiset olivat jo naurettavan tökeröitä. Odotan innolla päivää jolloin kaikkien animaatioleffojen fotorealistisuus yltää Final Fantasy -leffan tasolle.

En erityisemmin viihdy lasten elokuvista, mutta viimeisten viiden vuoden sisällä on ilmestynyt useita animatioita joiden vitsit ja juoni ovat jo hieman aikuisempaan makuun. Esim. Toy Story 2 iski jatkuvalla vitsitykityksellä, kun taas Mononoke Himen juoni oli hieno. Ice Age onkin sitten sarjaa ’the ultimate kohellusleffa’. Elokuvassa ei tunnu olevan minuuttiakaan jolloin katsojaa ei yritetä naurattaa. Muutama onnistunut vitsikin löytyi, esim. nelikon ohittaessa jään sisään jumittuneen UFO:n kersa keksii tehdä ’Star-Trek-spökö’-tervehdyksen.

Vaikka Ice Agen jaksoikin loppuun katsoa en keksi syytä elokuvan uudelleen katsomiseen. Animaation taso oli lasten elokuvaksi riittävää, mutta animaatiosta kiinnostuneille amatöörimäistä. Tarinakin oli suunnattu enemmän lapsille, niin juonellisesti kuin vitsien osalta, ja kenties heitä Ice Age viihdyttääkin enemmän.

nimimerkki: Reaktor

Arvosteltu: 10.01.2003

Lisää luettavaa