Ammattitaidolla ja harkinnalla tehty vakoilujännäri.

2.1.2009 00:50

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:For Your Eyes Only
Valmistusvuosi:1981
Pituus:120 min

Brittihallituksella on ongellma. Vakoilulaiva SS Georgesin mukana ollut ATAC-ohjuskontrollilaite on uponnut laivan itsensä mukana Adrianmerellä. Diplomaattisen selkkauksen välttämiseksi he ovat käyttäneet yksityistä apuria, mutta hän on joutunut murhatuksi. Eloonjäänyt tytär Melina (Carole Bouquet) on jäljittänyt roistoa Espanjaan ja James Bond (Roger Moore) on myös saman miehen perässä. Seuraa kiivas takaa-ajo Bondille epätyypillisen nöyrällä ajoneuvolla, mutta menestyksekkäästi ja jahti jatkuu Italiaan ja sieltä Kreikkaan. Välissä pitää paeta tappajilta tai hyökätä heidän kimppuun, kunnes kelmi on valmis muovipussiin, haluttu ATAC on liennytyshenkisesti pirstaleina Kreikan kivikoissa ja kaikki hyvät tyypit ovat onnellisia.

Roger Mooren Bond-elokuvia hallitsee elämää suuremmat juonet ja roistot, mutta Erittäin salainen on siitä miellyttävä poikkeus. Tarina on suoraviivainen kertomus missä varsinainen roisto pysyy piilossa varsin pitkän aikaa vaikka hänen vakuuttavia kovanaamoja on jo putkahdellut esille ja lopulta otellaan miehekkäästi ortodoksiluostarissa. Roger Moore tekee työnsä tyypillisen itsetyytyväisellä sävyllä ja Carole Bouquet on vahva ja itsepäinen persoona, joka ei kaadu Bondin supercharmiin mitä Moore ei huou vaikka työnsä osaakin. Julian Glover varsinaisena roisto-Kristatosina on pelkkä kelmi. Ei sen enempää tai vähempää ja israelilaisvahvistus Topol antaa apua jauhamalla pistaasipähkinöitä.

Kokonaisuus on tukevasti James Bond-elokuva ja Mooreltakin löytyy ajoittain tarpeellista kylmäverisyyttä. Mukana olevat ajoittain hämmästyttävän kekseliäät stuntit ja tehosteet toimivat moitteetta ja kerronnan rytmikin on kohdillaan. Roger Mooren onnistuneempia Bondeja ja koko elokuvasarjankin onnistuneempia teoksia, vaikka tietty vimma, tuoreus ja raivokkuus puuttuu. Ammattitaidolla ja harkinnalla tehty vakoilujännäri siis.

Arvosteltu: 02.01.2009

Lisää luettavaa