Ansioitunut dokumentaristi D. A. Pennebaker on kuollut

Mm. Bob Dylanin, David Bowien ja Jimi Hendrixin uria elokuvissaan esimerkillisesti käsitellyt dokumentaristi D. A. Pennebaker on kuollut. Hänen poikansa vahvisti medialle isänsä nukkuneen pois 94-vuotiaana elokuun 1. päivänä luonnollisista syistä.

Pennebaker oli alallaan edelläkävijä. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu Bob Dylanin konserttikiertuetta Iso-Britanniassa vuonna 1965 seurannut Don't Look Back. Pennebakerin kertoman mukaan Dylan näki sen ensimmäisen kerran heikoissa olosuhteissa. Tämän takia muusikko halusi katsoa elokuvan pian uudelleen, jotta hän voisi kirjata ylös ne asiat, mitä halusi siinä muuttaa. Pennebaker kertoi vuonna 2007 tapauksesta näin:

- Se teki minut hieman murheelliseksi. Seuraavana iltana kokoonnuimme jälleen, [Dylan] istui edessämme keltaisine lehtiöineen. Elokuvan lopussa hän kohotti lehtiön ylös, ja se oli tyhjä. Hän sanoi: "Se on siinä."

Näyte Don't Look Backistä:

Pitkällä urallaan Pennebaker koki myös vaikeampia vastoinkäymisiä, sillä useampi hänen dokumenteistaan joutui odottamaan julkaisuaan vuosia mm. sopimuksellisista syistä. David Bowien kuuluisan yllätyksen sisältänyt konserttitaltiointi Ziggy Stardust and the Spiders from Mars esim. sai virallisen ison ensi-iltansa Britanniassa vasta n. kymmenen vuotta valmistumisensa jälkeen. Pennebakerin vuonna 1966 kuvaama Bob Dylan -leffa Eat the Document ei puolestaan koskaan päässyt jakeluun sen tilaaman ABC-televisioyhtiön kautta.

Musiikkidokumenttiensa lisäksi D. A. Pennebaker teki elokuvia myös politiikan piiristä, kuten Bill Clintonin presidentinvaalikampanjaa käsitelleen Taistelukeskuksen vuonna 1993. Aikoinaan insinööriksi opiskellut ja myös toisessa maailmansodassa Yhdysvaltojen ilmavoimien palveluksessa toiminut Pennebaker palkittiin vuosikymmenien työstään dokumenttien parissa vuonna 2013 kunnia-Oscarilla.

Lähteet: Deadline, Variety, The Guardian, Time

Kuva: David Shankbone (CC)

R. Isoviita 04.08.2019 klo 15:46

Uusimmat uutiset