Leffavisailujen ystäville avautui varsinainen aarreaitta

Jokaisen knoppitietofanin iloksi on avattu sivusto täynnä kiehtovaa dataa. Brittien kansallisen elokuvainstituutin eli BFI:n sivujen kautta pääsee nyt tarkastelemaan faktoja Iso-Britannian elokuvatuotannosta. Tietokanta kattaa yli sata vuotta maan elokuvatuotantoa.

Tällaiseen ajanjaksoon mahtuu paljon - informaatiota löytyy nimittäin yli 10 000 elokuvasta ja jopa yli 250 000 näyttelijästä tai muusta elokuvatuotannon työntekijästä sekä monesta muusta asiasta. Esim. vaikka Sherlock Holmes on maailmanlaajuisesti tunnettu etsivähahmo, hän ei tietokannan mukaan ole kuitenkaan hahmoista kaikkein käytetyin brittien leffoissa. James Bondille on ollut tarvetta etsivä Holmesia runsaammin, mutta tilaston kärkisija lankeaa silti kuningatar Victorialle. Lipputuloista puhuttaessa Bond pesee nämä kaksi, sillä 007-elokuva Skyfall on ylivoimaisesti menestynein brittituotanto.

Tietokanta paljastaa myös, että nykyajan huomattavin brittinäyttelijätär ei ole esim. Keira Knightley, vaan Judi Dench. Miesnäyttelijöiden joukosta huomattavimmaksi nousee edesmennyt Christopher Lee, mutta hänen niskaansa hengittää mm. Michael Caine (kuvassa). Arkisto paljastaa myös käytetyimmän leffalajityypin: se on draama, komedian ollessa seuraavaksi suosituin ja rikosleffojen tullessa kolmanneksi. Draaman suosiokäyrä on kuitenkin ollut laskussa 1990-luvun huippuvuosistaan, kun taas kauhu ja jännitys ovat alkaneet kiinnostaa brittileffantekijöitä 2000-luvulla.

Suomikin on BFI:n uudessa palvelussa mainittu. Täällä on nimittäin toimittu osatuottajina sen mukaan viidessätoista arkiston eri elokuvassa, mukaan lukien Joshua Oppenheimerin He tappoivat öisin- eli The Act of Killing -dokumentti. Lisää knoppitietoja löytyy suoraan palvelun kotisivulta.


Lähteet: BFI, Variety

Kuva: Paramount Pictures/ Getty Images/ Alfie, 1966/ 61st BFI London Film Festival

R. Isoviita 20.09.2017 klo 22:21

Uusimmat uutiset

Tästä syystä DC-ohjaaja hylkäsi Marvel-leffan

Ohjaaja Patty Jenkinsin Wonder Woman sai laajalti hyvät arvostelut.

R. Isoviita

Ainakin yksi elokuva- ja TV-alan tekijäjoukko jatkaa isojen tuotantojen seisahduttua

Hommia paiskitaan lähes entiseen tapaan, sohvaperunoiden iloksi.

R. Isoviita

Amazon tarjoaa ilmaista katseltavaa lapsiperheille

Epidemia-aikana erikoistoimia.

R. Isoviita

Leffojen vaatesuunnittelijoilta omaperäinen ele virustaisteluun

Elokuvatyöläiset haluavat auttaa virusepidemian torjunnassa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...