Mitä kuuluu yhdelle elokuvahistorian tiukimmin varjelluista elokuvista?

8.8.2015 14:33

Jokaisen tehdyn elokuvan olettaisi aina päätyvän myös yleisön nähtäväksi. Näin ei kuitenkaan ole, mistä on esimerkkinä legendaarisen koomikko Jerry Lewisin The Day The Clown Cried. Vuonna 1972 ns. valmistunut elokuva on pysynyt lukkojen takana vuosikymmenet, vaikka Lewisin 1960-luvun komediat hurmuritähti Dean Martinin kanssa ja ilman tätä ovatkin olleet suosittuja.

Lewis, joka toimi myös kyseisen elokuvan ohjaajana – samoin kuin monissa aiemmissa elokuvissaan – on kieltänyt klovnirainansa esittämisen tiukasti vuosi vuoden perään. Syyt elokuvan salailulle ovat moninaiset – yhden huhun mukaan leffaa ei ole voitu esittää sen rahoituskuvioiden vuoksi, erään toisen mukaan natsien keskitysleirillä juutalaislapsia viihdyttäneestä klovnista kertova leffa vain yksinkertaisesti on surkea niin idealtaan kuin toteutukseltaankin. Nyt 89-vuotias veteraanikoomikko on kuitenkin viimein antanut kohuelokuvalleen eräänlaisen esitysluvan.

Vielä ei silti kannata huutaa hurraata ja etsiä The Day The Clown Cried -nimekettä esim. Netflixin tai lähimmän elokuvateatterin listalta. L.A. Timesin mukaan Lewis on luovuttanut tämän klovnirainan osana muuta elokuvakokoelmaansa Yhdysvaltain kongressin arkistoon (The Library Of Congress). Luovutukseen sisältyy ehto, ettei The Day The Clown Cried -leffaa esitetä kymmeneen vuoteen. Ilmeisesti ikämies on arvellut, ettei hän enää tuon ajan jälkeen ole kuulemassa, mitä mieltä yleisö todella on hänen kenties epäonnisimmasta tuotoksestaan.

The Day The Clown Cried -elokuvan kuvauksista on julkaistu aiemmin katkelma Youtubessa.

Lähde: L.A. Times

Kuva: NBC Television

Lisää luettavaa