Synkkiä pilviä Studio Ghiblin yllä


Japanilaisen Studio Ghiblin kohtalo on ollut kysymysten kohteena aina sen perustajajäsenen, mm. Naapurini Totoro -elokuvan ohjanneen Hayao Miyazakin, ilmoitettua jäävänsä eläkkeelle. Miyazaki, jonka luotsaamat anime-elokuvat ovat hurmanneet ympäri maailmaa, on saamassa elämäntyöstään Oscarin myöhemmin tänä vuonna, mutta Studio Ghiblin kunniakas taru on monen lähteen mielestä samalla tulossa päätökseensä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Miyazakin viimeinen kokoillan animaatio ei olekaan onnistunut keräämään katsojia toivotussa määrin ja Studio Ghibliä painavat taloushuolet.

Miyazakin jäähyväistyö, When Marnie Was Here, josta Leffatykki kirjoitti heinäkuussa, on saavuttanut kotimaansa teatterikierroksella vain 21,6 miljoonan euron tulot koko kesän ajalta. Vertailun vuoksi, Varietyn raportin perusteella manga-sarjakuvaan pohjaava Rurouni Kenshin: Kyoto Inferno, joka on jatko-osa elokuvalle Rurouni Kenshin, keräsi Japanissa vastikään vain kahdessa viikossa 14,7 miljoonaa euroa lipputuloja. When Marnie Was Here ei ole silti suoranainen floppi, sillä sen lipputulot ovat maansa keskikastia. Elokuvan kansainvälistä esityskierrosta ei ole vielä aloitettu.

Ghiblin ongelmien yhtenä syynä pidetään myös Miyazakia, sillä hänen valtakaudellaan Studio Ghiblillä on työskennellyt animaattoreita kokopäiväisesti, eikä elokuvilla välttämättä ole ollut valmista käsikirjoitusta piirtämisprosessin alkaessa. Kun nämä elokuvat kaiken lisäksi on piirretty kokonaan käsin, niiden tuotantokustannukset ovat olleet suuret. Toisaalta Studio Ghiblin elokuvat ovat yleensä olleet hittejä, kuten mm. Oscar-voiton pokannut Henkien kätkemä.

Studio Ghiblin vanhempi tuottaja Toshio Suzuki, joka on seissyt Miyazakin rinnalla aina Studio Ghiblin perustamisesta lähtien, on ilmaissut yhtiön muuttavan toimintaansa jatkossa. Se tarkoittaisi taukoa isojen anime-elokuven tuottamisessa ja varsinaisen piirtämisprosessin järjestelyä uudelleen.

- Ideat muokattaisiin Japanissa ja animointi voisi tapahtua maan rajojen ulkopuolella, muualla Aasiassa, Suzuki kaavailee.


Kuva: Tuuli nousee/ Studio Ghibli/ Cinema Mondo

Z.E 08.09.2014 klo 08:17

Uusimmat uutiset

Christopher Nolanin ja James Cameronin henkilökohtainen leffamaku saattaa yllättää

Huippuohjaajat eivät suinkaan rentoudu vain huippuohjaajien tuotosten äärellä.

R. Isoviita

Justice League: Ohjaaja Snyderin versio julkaistaan sittenkin!

Hartaasti toivottu näkemys.

R. Isoviita

Disney tekee jälleen yhden piirrosklassikkonsa uusiksi: Tätä luvassa

Eri tekijät mukana kuin Aladdin- ja Leijonakuningas-versioinneissa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...