Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

U-571 (2000)

Keskiarvo

Arvostelut (3): ***½
Pikatuomiot (153): **½

Oma pikatuomio

# "U-571 oli yksi monista Hitlerin sukellusveneistä."

Sota tekee miehistä sankareita. Näin ainakin sanotaan. Onneksi minun ei ole tarvinut kokea tuota tapahtumaa omakohtaisesti ja toivottavasti ei tarvitse jatkossakaan. Minulle riittä sota televisioruudusta nähtynä.

Toisen maailmansodan alkuaikana saksalaiset hallitsivat maailman meriä sukelluveneillään, jotka armotta upottivat lähes kaikki kohtaamansa alukset. Saksalaisilla oli lisäksi etunaan huippusalainen enigma, radioviestien koodauslaite, jonka salausta liittoutuneet eivät osanneet purkaa. U-571 oli yksi monista Hitlerin sukellusveneistä. Upotettuaan suuren rahtilaivan se joutuu itse englantilaisen hävittäjän uhriksi, ja vaurioituu pahoin. Alus jää meren pinnalle liikkumiskyvyttömänä odottamaan apuvoimia Ranskasta. Amerikkalaiset saavat vihiä aluksen vaurioittumisesta, ja päättävät lähettää oman sukellusveneen varastamaan enigman saksalaisilta vaurioituneesta sukellusveneestä. Suunnitelma on lähellä onnistumista, kun asiat alkavat liukumaan käsistä. Alkaa jännittävä takaa-ajo, jossa oma henki ei välttämättä ole kallisarvoisin pelastettavissa oleva asia.

Elokuva toimii sotaelokuvana varsin hyvin. Siihen on saatu juuri sellaista jännitystä kuten voisi olettaa, kun liikutaan kymmeniä metrejä veden pinnan alapuolella vihollisen väijyessä yläpuolella. Näyttelijäkonkari Keitel tekee normaalin (hyvän) roolisuorituksen, mutta jotenkin hän on mielestäni se henkilö, joka ei sovi joukkoon. Tämä seikka ei luultavasti häiritse monia katsojia, mutta minua hieman. Elokuvan lopussa syyllistytään lisäksi pieneen "jenkkimainontaan", mutta annettakoon se amerikkalaisille anteeksi. Elokuva on kaikin puolin hyvä valinta.

Pisteet: ***½
Arvosteltu: 16.02.2003

Jaqqe Nakuttaja
Vieras

# "U-571 on Aivot narikkaan-leffa jos joku. Riittää kun on silmät auki ja töösästä nupit kaakossa."

Koodauslaite pitäisi saada Aatun sukellusvenhoporukalta. Siihen tulee mahdollisuus kun yksin Aatun uppovenhoista kärsii vahinkoja ja jää haverin seurauksena lillumaan keskelle Atlantia. Kaappausta lähtee hoitamaan jenkkisukelluspurkki jonka ultimate-tehtävä on koodauslaitteen ryöstö, mitä ikinä se sitten maksaakaan. Ja hommathan mättää.

U-571 on Aivot narikkaan-leffa jos joku. Riittää kun on silmät auki ja töösästä nupit kaakossa. Leffa ei rasita liikaa katsojan aivonystyröitä, mutta niinhän pitää välillä ollakin. Ja tämä leffa kyllä toimii mainiosti tällä saralla. Sukellusveneen tunnelmaan on helppo vajota. Liitokset natisee, ukot hikoilee ja radistin kuulokkeissa kuuluu tuttu metallinen signaali merkiksi pahiksien läsnäolosta. (Olisi mukava tietää onko se ääni todellisuutta vastaava vai niin kuin Hollymetsän lanseeraama tietokoneen pimputusääni?)

U-571:n käsikirjoitus pohjautuu faktoihin ja on tarinaltaan ohut. Niinpä koko homman pelastaa tai upottaa toteutus. Näyttelijävalinnat kieltämättä ihmetyttävät. Luonnenäyttelijä Harvey Keitel on suitsittu kummallisen kapeaan osaan ja toisaalta Matjuu Mäkkoonägilla on rooli johon eivät rahkeet riitä. Patentti-ilmeille pitäisi löytää vaihtoehtoja jos meinaa selvitä samassa kuvassa Harveyn kanssa. Kuvaus ja ohjaus kuitenkin pelastavat tilanteen ja saavat aikaan kokonaisuuden joka on ihan siedettävä.

Pisteet: ***
Arvosteltu: 16.10.2001

Viljami
Ylläpitäjä
225 arvostelua

# "Tämä on sitä viihteellisempää hollyhuttua, mutta ihan hyvää sellaista. Mitään syvällisempää sodan julmuuden analysointia tästä on siis turha hakea."

Riks, raks ja poks!! Tässäpä leffa jolla on hyvä testailla subbaria. Tai jos on tarvetta kiusata naapuria lisää, niin ei muuta kun hanat kaakkoon!!! Viimeisen parin vuoden aikana 2. maailmansotaan liittyviä leffoja on taas pukannut. Tämä on sitä viihteellisempää hollyhuttua, mutta ihan hyvää sellaista. Mitään syvällisempää sodan julmuuden analysointia tästä on siis turha hakea. Natsit on pahiksia ja sillä siisti. Räjäytetään niiden aluksia ja napataan niiltä arvokas koodauslaite. Leffa etenee melkoisella vauhdilla toimintajaksosta toiseen. Hyvää vuorottelua hiljaisen odottelun ja pokseuttelun välillä. Paljon on taas katsottu elokuvaa Das Boot: U-96 ja otettu oppia. Tämä onkin mainitun leffan amerikan poikien viihteellinen "aivot narikkaan" versio. Sukellusvene natisee ja äijät ähisee märkinä kovassa paineessa -ja jossain älyttömän syvällä...

McConaughey ensimmäisessä oikeassa action-roolissaan hoitaa homman ihan tyylikkäästi. Yleensä munasillaan pillittävä (loistavasti kylläkin) Harvey Keitel on istutettu porukkaan tuomaan sitä vanhan konkarin kokemusta. Ja onhan letin laivastokuntoon lyhentänyt ex-hevikutri Bon jovin Jonikin saanut aika suuren roolin. Ihan kivasti koppalakki äijälle päähän sopii, ei siinä mitään.

Ihan kelpo viihdettä tiistai-iltojen ratoksi. Pisteitä leffa saa äänimaailmasta ja reilusta meiningistä. DeeVeeDeen soundit on helkkarin hyvin toteutettu poksautteluja ja nitinöitä myöten. Ja tuplalätyllä on oheiskrääsää niin että heikottaa... PAM!

Pisteet: ***½
Arvosteltu: 04.06.2001