Luotikuja (1977)
Alkuperäinen nimi: The Gauntlet
- Clint Eastwood
- Clint Eastwood, Pat Hingle, Sondra Locke
Arvostelut
..liian moni taho yrittää pysäyttää hänet matkan varrella..
Clint Eastwood on ehdoton suosikkini kaikkien aikojen näyttelijöistä. Katsottuani tämän elokuvan, minun on kuitenkin myönnettävä että edes Clint ei ole aina täydellinen, varsinkaan näissä 70-luvun toimintaelokuvissa (poislukien tietysti Likainen Harry).
Ben Shockley (Eastwood) on Phoenixissa, Arizonassa työskentelevä poliisi, joka saa tehtäväkseen noutaa Las Vegasissa haltuunotetun todistajan Gus Mallyn (Locke). Tehtävä tuntuu Shockleyn mielestä hieman omituiselta, onhan hän vain tavallinen katupoliisi. Mukava Las Vegasin matka mielessä hän kuitenkin lentää Las Vegasiin ja ottaa paluumatkalle mukaansa Mallyn, ilotytön, jonka on määrä todistaa oikeudenkäynnissä Phoenixissa. Matkalla Phoenixiin Shockley huomaa kuitenkin että kyseessä ei olekaan mikään rutiininomainen vanginkuljetuskeikka, sillä liian moni taho yrittää pysäyttää hänet matkan varrella, edes poliiseihin ei voi luottaa. Erilaisista vastoinkäymisistä huolimatta matka kuitenkin jatkuu erilaisilla kulkupeleillä, mutta suurin este matkalla tulee kuitenkin olemaan oman kotikaupungin poliisivoimat, jota johtavalla poliisipäälliköllä ei tunnu olevan puhtaita jauhoja pussissa.
Suoraan sanottuna, jos tässä elokuvassa ei olisi ollut Clint Eastwood pääosassa, olisin luultavasti lopettanut katsomisen puolen tunnin jälkeen. Elokuva on suorastaan naurettava (sori Clint, sinähän tämän ohjasitkin...) eikä siinä ole mitään järkeä. Elokuva on täynnä tapahtumia ja henkilöitä jotka on varmaan keksitty samalla kun elokuvaa on kuvattu. Kaikein huonouden kruunaa kuitenkin viimeiset 15 minuuttia. Kuten laulussa sanotaan, "Sanat eivät riitä kertomaan...". Hirveä sotkukin elokuvan jälkeen jäi kämppään. Kesti varmaan puoli tuntia ennen kuin sain kerättyä kaikki hylsyt television edestä... mutta olihan siinä kuitenkin Clint...
Vieras
Arvosteltu: 18.02.2003
Katsottu: DVD
Lyijy lentää ja irtaimistoa tuhotaan kuin Terminaattorissa konsanaan.
Taas vuokraamossa osui silmään ennennäkemätön Clint Eastwoodleffa. Ja koska systeemi on sama kuin alempana tämän leffan arvostelleella kolleegallani Nakuttajan Jaqella, Clint on ykkönen, niin mikäs siinä, vuokrataan vuokrataan.
Rähjäinen poliisimies Ben Shockley saa tehtäväkseen hakea Las Vegasista jonkun naisen Phoenixiin. Shockley hakee, ja saa ikäväkseen huomata että kyseessä on varsin kuumaverinen ilotyttö. Mutta mitä ihmettä? Tyttö onkin sekaantunut johonkin suurempaan, ja kohta kehenkään ei voi luottaa. Sitten alkaa lyijy lentää ja irtaimistoa tuhotaan kuin Terminaattorissa konsanaan.
Ihan ok actionleffa, mutta täytyy myöntää että Clint on leffan kantava voima. Nojoo, kyllähän tuota Sondra Lockeakin mielellään katselee mutta ihan eri syistä kuin Clinttiä...
Mukavaa aivot narikkaan viihdettä. Ei sen enempää, ei sen vähempää.
Raato-A
jossu82
James_Bond
Kauhuhullu
Arvostelut
..liian moni taho yrittää pysäyttää hänet matkan varrella..
Jaqqe Nakuttaja 18.02.2003 11:06
Lyijy lentää ja irtaimistoa tuhotaan kuin Terminaattorissa konsanaan.
Raato-A 29.11.2003 19:44

hebbu
27.08.12 klo 11:03
Viihdyttävää ymyilyä ala itäpöpelikkö.
jossu82
12.01.12 klo 19:41
ihan hyvä
James_Bond
10.01.12 klo 16:47
Luotikuja on pitkästyttävä toiminta-leffa, missä on niin kliseitä kuin yhteiskuntasatiiriakin. Clint Eastwood on pääroolissa positiivinen asia, mutta kuiva juoni ja hidas eteneminen pitkästyttävät kummasti. Huumori on paikoin väkinäistä eikä mielenkiinto jaksa pysyä korkealla. Roolisuoritukset olivat pääparilta siedettäviä, mutta ehkä se huippuluokan toiminta jää sitten siihen lopun yliampuvaan linja-auton romutukseen.
Elokuvana Luotikuja on aikaansa nähden tyypillinen Eastwoodille ominainen poliisielokuva. Se on ikäänkuin Likainen Harry, mutta päähenkilö on tehty tavallaan eräänlaiseksi Callahanin vastakohdaksi, juopottelevaksi ja vähemmän sankarilliseksi hahmoksi.
Kauhuhullu
27.12.11 klo 23:54
Kyllä tämän kerran katsoo, mutta odotin leffalta paljon, paljon enemmän. Luulin että leffassa olisi enemmän toimintaa, joka olisi parempaa mitä tämän leffan epäonnistuneet takaa-ajo kohtaukset. Loppu oli hyvä puoli, mutta sekin oltaisi voitu toteuttaa vielä paremmin huikeammalla actionilla höystettynä. Sandra Locke on ärsyttävä näyttelijä ja hänen roolisuoritus ilotyttönä oli suoraan sanottuna paska, tosin Clint tasoitti tämän hänen hyvällä ( tosin ei parhaimmalla ) roolisuorituksella. Kuitenkin Eastwood on tehnyt parempaakin jälkeä, esim. Likaisissa Harryissä ja Leonen länkkäreissä.

Villetys
06.10.09 klo 00:28
Kyllä tämän muutaman kerran katsoo.
rillijulle
Tykittäjä
24.08.09 klo 13:15
Viihdyttävä elokuva, joka ei edes pyri muuhun. Clinttiä on aina mahti katsella, eikä se, että hän varastaa show'n mitään haittaa. Locke pyörii eroottisesti taustalla ja nähdään tässä jopa tissitkin. Itse suosittelen katsomaan tämän jo pelkästää loppukohtauksen vuoksi. Tämä on ikään kuin testi, jossa testataan minkälaisia ajoneuvoja saa milläkin tykillä pysäytettyä, ja kuinka paljon siihen pitää lahdata lyijyä.
mauge
Tähtääjä
19.10.08 klo 12:47
Tämän voi nähdä yhteiskunnallisena näkemyksenä virkavallan ja hallinnon korruptiosta. Tuskin koskaan poliiseja on näytetty samalla tavalla joukkona sätkyukkoja, jotka käskystä lataavat ja tyhjentävät aseensa käyttämättä omia aivoja.
Luotikuja todella on nimensä veroinen elokuva. Ei tule mieleen toista elokuvaa, jossa luodit viuhuvat samaan malliin.
70-luvulla tasa-arvo oli vielä luonnollisella tavalla formussaan. Eastwood vetää nimittäin turpaan niin naista kuin miestä ja aivan tasavertaisesti. Eastwood eli muutenkin näinä 70-luvun lopun ja 80-luvun alun aikoina omaa machovaihettaan. Äijällä oli varmasti päällään paha viidenkympin villitys. Noin parikymmentä vuotta nuorempi Sondra Locke valloitti Clintin sydämen ja samalla sai naispääosan kuuteen suureen Eastwood leffaan, jotka kaikki olivat ns. suuria elokuvamaailman tapauksia.
Luotikuja on aika yksioikoinen ja tyly leffa. Se on junan lailla jyskyttävä tarina, jossa ei ole juuri mitään pehmeämpiä nyansseja. Toisaalta ihan kiva katsella tämän tyylistä elokuvaa, koska nykymaailmassa näitä ei enää tehdä. Legendaarisena kohtauksena mainittakoot Locken moottoripyörä pojille juonima "oletteko homoja" repliikki. Siinä on todellista 70-luvulle ominaista lihallista värinää. Se oli aikaa, kun miehet olivat hikisiä sikoja ja naiset omasivat aliravitun kropan pyykkilautavatsoineen.
Hangar 18
09.09.08 klo 14:14
Ihan perusactionia Clintiltä joita hänkin tehtaili aika lailla 70-luvulla.
giga
24.08.08 klo 19:34
Eipä tämä yllä monenkaan Clintin 70-luvun toimintaleffan tasolle, ei riitä juoni, ei tapahtumat eikä itse action. Kauheasti kyllä ammuskellaan ja elokuvan idea onkin kai siinä, kuinka monta reikää räiskyttelyn kohde kestää ennen lopullista hajoamistaan. Sondra Locke on ihan sievä ja muutama hauska sanailukohtaus leffaan mahtuu, mutta kokonaisuus pistää haukottelemaan.
Boy From Shadows
Tykittäjä
23.08.08 klo 23:56
Viihdyttävä leffa, ei voi muuta sanoa. Aika perusjuoni, kuten 70-luvun leffoissa yleensäkin. Kaikki toimii ja leffan jaksaa katsoa vaikeuksitta loppuun. Sopivan pituinen ja pääroolikaksikko loistaa.
En ymmärrä miksi tätä niin haukutaan.
3½ stars
Juki
30.07.08 klo 23:52
Huonoin näkemäni Eastwoodin itse ohjaama leffa. Räiskintä oli ehkä hieman liioiteltua ja leffa loppui myös aika omituisesti... Muuten ihan viihdyttävä pläjäys vaikka häviääkin Clintin myöhempien aikojen mestariteoksille.
Ville
05.10.07 klo 20:57
Aika kökkö, mutta viihdyttävä leffa. Tuskin tätä voi omaperäisyydestä syyttää, mutta ainakin toimintaa ja hupaisaa jutustelua riittää.
v. räme
01.06.05 klo 22:05
Ei niin huono mitä puhutaan
Sir Cacomuco
30.06.03 klo 16:29
Niin, tässä elokuvassa on Clint. Ja se on aina bonusta, oli kysymys mistä tahansa elokuvasta. Harmikseni huomasin, että elokuvassa ei paljon muuta hyvää sitten ollutkaan. Hänen ex-vaimonsa Sandra Locken naaman tuijottelukin alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää.
Bullet
18.02.03 klo 13:52
On kyllä perverssi elokuva. Luotikuja ja dösä!!