Kummeli stories (1995)
- Tuotantovuosi:
- 1995
- Matti Grönberg
- Pääosissa:
- Heikki Hela, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen, Mari Turunen, Timo Kahilainen
- Suomi
- Pituus:
- 86 min
- Genret:
- Komedia
"Miihinkäs helvetin ralliin te ootte menossa?""Krhm... Tonne Pohjolan ralliin."
Kummelit ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja naurattavat takuuvarmasti aina. Kummelien leffat taas ovat mielestäni itse sarjaa hauskempia, mutta juoni on (tietenkin) vain sivuseikka kohellukselle ja hauskuuttamiselle. Näistä Kummeli-jutuista on tullut minulle ihan jokapäiväistä, sillä aina tulee jotian legendaarisia one-linereita johonkin väliin laitettua.
"Mitähän hyvää muija on tehnyt perunoista tänään?" "Voi v**** meil on kuiteski taas tillilihaa."
Kuten jo sanottu, Kummeli Storiesin juoni on vain sivuseikka tai no elokuvahan on kuin sarjan yksittäinen jakso, mutta pidempi ja hauskempi. Se koostuu yksittäisistä sketseistä, kuten esimerkiksi Monty Pythonien Elämän tarkoitus. Jokainen sketsi on hauskaa ja viihdyttävää katseltavaa, paitsi "lakaisijoista" en pahemmin pitänyt.
"Tää meijän tavallaan liittyy noihin elämän käpyihin...tavallaan. Sen nimi on Tuomionpäivä!"
Rallijakso ja Keinosen ja Sakarin toilailut ovat leffan ehdottomasti parasta antia ja niille saa todella nauraa aina uudestaan ja uudestaan kyllästymättä. Ja one-linerit jäävät takuulla mieleen ja tunkeutuvat puheisiin mukaan. Ja lauluja tulee lauleltua vielä pitkään jälkikäteen.
"Ei, ei tarvita ei, me tiimiä tallia. Ei, ei oteta ei, me Vatasesta mallia. Ei nahkapuku purista pallia, tää on taivaallista rallia!"
Kummeli Stories on kaiken kaikkiiaan erittäin hauska ja viihdyttävä sketsikokoelma, jota suosittelen katsottavaksi kaveriporukassa. Ja varoitan jällen: One-linerit jäävät puhetyyliin ikuisiksi ajoiksi, voi elämän karut kävyt. Parasta, mitä Tampereelta on tullut.
"Keinonen, miksi kärpäsellä on punaiset silmät?""Tota noin niin... se on varmaan hirveessä kankkusessa oleva kommunisti-kärpänen. Hehe...""Niinpä..."
(Dialogilainaukset eivät ole missään tarkassa järjestyksessä.)
nimimerkki: The Wolf
Suominpoikien oma "hauska" koomikkoryhmä Kummelin elokuva Kummeli Stories on harvinaisen teennäinen pakkaus. Tuttuja hahmoja luvassa "hauskojen" kohtauksien kera.
Kaikki alkaa siitä kun Luxemburg vittuilee Helsingin Herralle ja Herra Helsingin
Herra lähettää oman sotilasryhmänsä (Ilves, kettu ja rusakko tjsp) Luxemburgiin
suorittamaan hyökkäyksen. Sodassa esitellään suomalaisille ominaisia ja tuttuja lajeja takaumien turvin.
Episodit;
Ralli: Ihan hauska jakso, laulu ei kuitenkaan iske yhtään. ***
Jääkiekko: Ehkäpä huonoin kohtaus elokuvassa? *½
Kalastus: Iski lujimpaa allekirjoittaneeseen, tv-shopin orjat olivat hyvin keksitty. ****
Koulu: Speedy ja Saku nauratti joskus tokaluokkalaisena.. Ei enää **
Lakaisijat: Ihan hyvin keksitty kauhuskene, joka oikeasti pelotti
nuorempana...***
Valitan jos joku episodi jäi pois.
Kaikissa skeneissä saa ehkä nauraa kerran tai pari, muuten hymy ei ole herkässä, ei edes Matti Näsän seurassa. Suomihuumori on asia jota en voi ymmärtää, Kummeli Stories on allekirjoittaneen mielestä niin lapsellisen tekohauska, että jopa ihan kohtuullisen hauska Kummeli-tv sarja näyttää kalkkunalta.
Diehard-kummelifanit saavat tästä varmasti hyvin paljon irti, itselleni tämä jää
hieman vieraaksi, paljon parempi oli poikien seuraava kohellus Kummelin Kultakuume, jossa hahmot olivat syvällisempiä kuin tässä.
nimimerkki: Screwball
Kummeli Storiesin huima stoori käynnistyy, kun Luxemburgin raja-asemalla suomalainen rekkakuski pysäytetään ja muutamia jääkiekkotuotteita häpäistään hallituksen toimesta (gut gemacht!). Tätähän ei hyvällä katsota, joten paikalle hälytetään pahamaineinen trio Kettu, Ilves ja Rusakko sotimaan Luxemburgia vastaan. Taisteluhaudan melskeessä pojat muistelevat menneitä, mm rallikisoja, lätkää ja jopa koulunpenkillekin päästään Speedyn Sakun kanssa rakentamaan kanoottia (..no,ei varsinaisesti!)
Kummeli stories on siis makasiinityyppinen kooste suomalaisille hyvin rakkaista kultturiperinnöistä, mm. edellämaittujen kanssa kalastus. Kummeleiden huumori on todella hervotonta ja ruotivaa, eikä manselaista sakkia aivan suotta Suomen Monty Pythoneiksi nimitelläkkään. Elokuva pursuaa herkullisia, mutta ennenkaikkea ikimuistoisia ja mieleenpainuvia karikatyyrejä ja henkilöhahmoja, sekä TODELLA, TODELLA mieleenpainuvia repliikkejä, joita varmasti toistellaan elokuvan jälkeen seuraavat viisi kuukautta. Suomalaista valiohuumoria, jossa saa nauraa myös itselleen ja todella tutuille ilmiöille. Suosittelen elokuvan uudelleenkatsomista vähintään kahden kuukauden välein ja mielellään ryhmässä, niin osaa taas arvostaa arjen ruskeaa harmautta ihan eri tavalla. Suosittelen koko sisälmyksistäni.
Ei kuulkaa ralli on jotain aivan muuta!
Tamperelainen vitsinelikko Kummelit ovat saaneet aikaan monia hyviä tuotoksia (lihaksia ja luoteja, mankeli, Kummeli-sarja), mutta silti heebojen parasta antia edustaa elokuva: Kummeli Stories.
"Leffa" alkaa kun sikaria poltteleva heppu soittaa 3 sotilaalle. Pian nämä sotilaat ovat kasassa ja valmiina lähtemään sotaan. Edellä mainittu sepustus on elokuvan "juoni", siinä välissä kerrotaan 5 erilaista, hauskaa ja onnistunutta tarinaa, joista henkilökohtaiseksi suosikikseni nousee neljäs stoori Keinosen ja Sakarin koulupäivästä. Kaikki tarinat toimivat erittäin hyvin ja yhtäkään selvästi huonompaa juttua ei löydy, vaan kaikki ovat tasaisen hauskoja.
Kummelin huumorista voi olla montaa mieltä, mutta itse pidän hebbujen jutuista, jotka eivät yleensä naurata kokoaikaa, vaan kehittyvät hitaasti ja pitävät tasaisen hymyn huulilla jo pelkillä henkilöhahmoilla. Tästä seikasta johtuen vitsit kestävätkin uudelleen katsomisen. Vitsiä väännetään kaikesta mahdollisesta ja kaikille irvaillaan. Kummeli Stories ei myöskään alistu tyypilliseen "pissa, kakka, alapää" -huumoritasolle (ainakaan usein), vaan pitää vakaan linjansa kokoajan.
Vaikka varsinainen tarina on aika köykäinen ovat "storiessit" hauskaa katsottavaa. Budjettiakin on ollut ihan tarpeeksi, sen verran vakuuttavaksi räjähdykset ja muut "efektit" on saatu. Kummeli Stories on parempi kuin uudempi Kummeli Kultakuume, mutta Storiessikin olisi saanut kehitellä paremman tarinankerronnan, koska välillä vaikuttaa että leffa on vain ylipitkiä sketsejä toistensa perään (en silti tarkoita että sketsit olisivat huonoja). Kummeli Stories on tullut katsottua monesti, mutta säännöllisin väliajoin se kannattaa katsoa aina uudestaan, sen verran hyvä paketti on tiedossa: sotaa, rallia, kalastusta, lätkää, koulua ja siivousta seuratessa.
nimimerkki: Criiticco