Kissojen valtakunta (2002)
- Tunnetaan myös nimillä:
- Neko no ongaeshi, The Cat Returns
- Hiroyuki Morita
- Reiko Yoshida
- Aki Maeda, Annituuli Kasurinen, Chizuru Ikewaki, Eero Saarinen, Pertti Koivula, Tarmo Ruubel, Yoshihiko Hakamada
- Japani
- japani
Arvostelut
Kissojen valtakunta herättää taidokkaasti henkiin Sydämen huokauksesta tutun tyylikkään kissanuken Paroni Humbert von Jechingenin juuri niin herrasmiesmäisenä kuin saattoi odottaakin
Katsoin ensimmäisen anime-elokuvani noin kolme kuukautta sitten. Kyseessä oli Studio Ghiblin maineikas Prinsessa Mononoke. Olin välittömästi aivan myyty ja tänä kolmena kuukautena olenkin katsonut lähes kaikki kyseisen studion tuottamat elokuvat. Vaikka lähes jokaisen elokuvan kansi ja leffatykistä ennalta luettu juoni ovat vaikuttaneet tylsiltä, olen saanut lähes joka kerta yllättyä positiivisesti. Tästä syystä en viime aikoina enää yllätykkään, vaikka leffa ennalta vaikuttaisi tylsältä ja lopulta osoittautuisi sisältä kauniiksi timantiksi. Sitä ne Ghiblinin leffat vain ovat ja niin oli tämäkin.
Kissojen valtakunta on kaunis tarina Haru nimisestä tytöstä, joka joutuu tahtomattaan matkalle hyvin erikoiseen, joku voisi sanoa jopa Liisan ihmemaa-tyyliseen maailmaan. Niin kuin lähes kaikki Ghiblin animetytöt, Harukin saa minut rakastumaan itseensä tällä viattomalla nuoren koulutytön roolillaan... Harun lisäksi mukaan häntä pakkohäistä pelastamaan mahtuvat lihava hiukan äkäinen Muta, tyylikäs Paroni Gikkingen, kaunis Yuki-kissa ja hiukan etäiseksi jäävä korppi Toto. Tarinan aikana Haru kamppailee itsensä kanssa haluaako hän unohtaa itsensä ja muuttua lopullisesti kissaksi vai oppia olemaan oma itsensä ja palata ihmisten maailmaan. Ehkä kissana olo ei olekaan niin paha juttu kuin aluksi näyttää eikä siksi väistämättömältä näyttävä loppuelämä kissana paratiisimaisessa kissojen valtakunnassa näytäkään Harusta niin vastenmieliseltä.
Katsoin eilen Ghiblin elokuvan nimeltä Sydämen kuiskaus. Kyseisessä elokuvassa esiintyi melko keskeisessä roolissa omalla historiallaan varustettu tyylikäs kissanukke, jonka tarinan päähenkilö Shizuku herättää henkiin ensimmäisessä fantasiakirjassaan. Mietin tuolloin, että tuon kissan ympärille saisi varmasti mainion tarinan. Kuinka ollakaan seuraavana päivänä huomaan, että seitsemän vuotta Sydämen kuiskauksen jälkeen tuo samainen kissanukke onkin saanut oman elokuvansa, johon nimi on vaihtunut Paroni Humbert von Jechingenistä Paroni Humbert von Gikkingeniksi. Kissoilla on niin ilmiselvä yhteys, että ehkä niiden nimet oli alunperin tarkoitettu samoiksi ja nimien ero juontaa juurensa vain käännösvirheestä. Yhtä kaikki, oli melko erikoista oli huomata, ettei kukaan Ghibli-fani ollut tähän päivään mennessä noteerannut leffatykissä näiden elokuvien selvää yhteyttä.
Tarkemmalla tutkiskelulla Sydämen kuiskauksesta löytyy selkeitä juuria koko Kissojen valtakunnan päähenkilökolmikkoon. Molemmissa päähenkilönä esiintyy nuori koululaistyttö salaisine ihastuksineen ja alussa mukana pyörivine bestiksineen. Lisäksi sama lihava hiukan itserakas kissa löytyy molemmista elokuvista vieläpä samalla nimellä, Muta. Reiko Yoshida löysi Kissojen valtakunnan päähenkilönsä siis selvästi Sydämen kuiskauksesta. Päätös kissojen siirtämisestä toiseen leffaan ei ole ollut huono, sillä Yoshida on onnistunut tuomaan mainiosti näiden Sydämen kuiskauksessa liian vähälle huomiolle jäävien hahmojen persoonat esille ja näin Kissojen valtakunta on kuin jatko-osa Sydämen kuiskaukselle.
Jos minua jokin Kissojen valtakunnassa kuitenkin jäi kaivelemaan, niin Kissojen valtakunnan kuningas. Hän on kuin hullujen huoneelta karannut epäsiisti omahyväinen diktaattori, joka heitättää alamaisiaan palatsin ikkunasta hiukan turhan heppoisin perustein. Tuntuu jotenkin mahdottomalta, että tällaisella otuksella on niinkin sivistynyt, komea ja hyväkäytöksinen poika, prinssi Lune. Jostain omituisesta syystä Lunea näkyy keskeisestä roolista huolimatta vain nopeasti alussa sysäämässä tapahtumaketjun liikkeelle. Tämän jälkeen hän mystisesti katoaa ja on läsnä enää vain muiden keskusteluissa ja lopulta hän ilmestyy elokuvan loppupuolella tuomaan ratkaisun koko ongelmaan. Luonnollisesti pahis-kuningas tuottaa vielä tämänkin jälkeen ongelmia, kun tulee ilmi odottamattomia paljastuksia Mutan synkästä menneisyydestä. Prinssi jää kuitenkin ihan liian etäiseksi kaikesta hänen ympärillään pyörivästä kohusta huolimatta eikä hän siksi tunnu kovin järkevältä linkiltä tässä koko juonessa.
Ghibli on näiden vuosien aikana tuottanut useita niin huikeita anime-elokuvia, ettei Kissojen valtakunta hienoudestaan huolimatta millään yllä sinne korkeimpaan kärkeen. Tähän mennessä olen katsonut 15 Ghiblin elokuvaa ja itseasiassa joudun toteamaan, että tämä elokuva yltää neljästä täysin ansaitusta tähdestä huolimatta vasta sijalle 10. Uskallan silti huoletta suositella elokuvaa kaikille Ghibli- ja anime-faneille eikä se varmasti jätä kylmäksi muitakaan, jotka vain uskaltautuvat ennakkoluulottomasti Kissojen valtakuntaan.
AkeMake
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 08.02.2012
Katsottu: Kotona
Hieman epätasainen ja lyhyt animaatio saa puhtia keskivaiheella.
Koulutyttö Haru pelastaa sattumalta pienen pakettia kantavan kissan auton alta. Pian selviää, että tuo pelastettu karvapallo onkin kissojen valtakunnan kruununperijä Lune. Ja kiitokseksi valtakunnan kuningas päättää naittaa Harun prinssille. Tästähän ei Haru innostu, mutta pian hänet ryöstetään kissojen valtakuntaan väkipakolla. Harua lähtee pelastamaan jalomielinen Paroni Humbert von Gikkingen sekä hänen sidekickinsä Muta, jolla on likainen menneisyys...
Kissojen valtakunta on Prinsessa Mononokesta ja Totorosta tutun Studio Ghiblin tuottama kauniisti animoitu satuelokuva, joka ei ole itse maestro Miyazakin ohjaama, mutta ensikertalainen Hiroyuki Morita onnistuu debyytissään vähintään erinomaisesti. Vaikka Kissojen valtakunta onkin hieman epätasainen ja paikoin jopa epälooginen tarinan kannalta, se on silti hurmaava satu. Vain täydellinen stoneface voi olla hymähtämättä filmin hauskasti animoiduille kissahahmoille. Ei missään nimessä parasta Ghibliä, mutta suosittelen silti vilkaistavaksi
Yhteenveto.
nahju nahjukainen
Käyttäjä, 1 arvostelu
Arvosteltu: 05.11.2008
Katsottu: Kotona
Ei läheskään parasta Studio Ghiblilta, mutta kukoistaa erikoisuudellaan.
Haru, aivan tavallinen koulutyttö, ei voi uskoakaan millaiseen outoon seikkailuun voikaan päätyä, kun pelastaa pientä pakettia kantavan kissan jäämästä auton alle.
Kissa jopa nousee kahdelle tassulle ja esittelee itsensä Luneksi, sekä kiittää avusta. Harun suureksi iloksi -tai kauhuksi- Lune onkin Kissojen valtakunnan prinssi, minkä takia tämän isä, kuningas, tulee seuraavana yönä kiittämään Harua poikansa pelastamisesta aivan henkilökohtaisesti. Siinäkään ei tosin ole tarpeeksi, että loistokkaan kissaseurueen pitää tulla Harun kotiovelle ojentamaan juhlakirjettä, vaan Harun tulee tietysti mennä naimisiin tuon kovin miehekkään prinssin kanssa. Kissanminttua, hiiriä, ja paljon muuta mitä vain kissa tekisi kiittääkseen. Ja tietysti Haru täytyy myös viedä itse kuuluisaan ja ihanaan Kissojen valtakuntaankin asti. Muuttuuko Haru kokonaan kissaksi, ja peräti omasta tahdostaan?
Elokuva sisältää melkoisesti huumoria, josta suurin osa on tuhannesti käytettyä ja osa hyvinkin halpaa. Siitä huolimatta komediaosuus on kohtuu kunnossa, eikä mitään tympääntyneitä tyrskähdyksiä pääse. Loppujen lopuksi Kissojen valtakunnasta voi kukin etsiä syvempää merkitystä... ehkäpä tarkemmin katsomalla löytää jonkin hyvinkin syvällisen ja kauniin asian, joka on kätketty tassuttelijoiden omaan maailmaan.
Ei ehkä läheskään parasta Studio Ghiblilta, mutta kukoistaa siitäkin huolimatta erikoisuudellaan.
nimimerkki: Graffithé
jossu82
Arvostelut
AkeMake 08.02.2012 01:14
nahju nahjukainen 05.11.2008 18:11
Ei läheskään parasta Studio Ghiblilta, mutta kukoistaa erikoisuudellaan.
Graffithé 09.12.2006 18:55

Key
29.10.11 klo 16:59
Katsottava anime elokuva, varsinkin Studio Ghibli'n tuotannosta tykkääville. Olisi tämä voinut olla pitkäkestoisenpi.
Salmiakkisydän
17.09.11 klo 19:54
Omalaatuinen ja erittäin hienosti piirretty elokuva, vain vähän liian lyhyt ollakseen tarpeeksi kiinnostava. Suomenkielinen ääninäyttely rasittaa, mutta mitäpä sille voi.
Paroni on hahmona todella hurmaava.
jossu82
25.08.11 klo 13:42
ihan katsottava
Anakin
12.08.10 klo 15:26
Elokuva on hyvä ja paroni on parhain hahmo. Japaninkielisiä ääniä on hauska kuunneella kun ne aaltoilevat ja kiljahtelevat. Norjan- ja suomenkieliset dubbaukset ovat hyviä, mutta eivät läheskään vedä vertoja alkuperäisille äänille.

Tapza
10.04.10 klo 21:24
Kiva pätkä, mutta näkemistäni Ghibli-leffoista ehdottomasti heikoin. Piirrostyyli ei oikein iske ja muutenkin leffasta tuntuu puuttuvan tietty loisto ja kauneus, joita muissa studion leffoissa tarjoillaan jatkuvalla syötöllä. Tarina on yksinkertainen, ei oikeastaan herätä minkäänlaisia tunteita tai ajatuksia ja on lisäksi liiankin nopeasti ohi. Vaan ovathan kissat suloisia eläimiä ja jää tästäkin leffasta oikein hyvä mieli. Sopii luultavasti paremmin pienille lapsille, minkä takia onkin hienoa että suomalainen dubbaus on melko hyvin hoidettu. Dubin laatua korostaa vielä enemmän se, etteivät japanilaiset ääninäyttelijät tunnu pistävän lähellekään parastaan.
OZMOxD
30.11.09 klo 15:13
Vaikka suomalainen ääninäyttely ei ehkä vedäkkään vertoja alkuperäiselle, on se silti yllättävän hyvin onnistunutta.
Mutta miksi JUMALAN IHMEESSÄ suomalaisten täytyy tunkea vuorosanoihin japaninkielisiä sanoja?
ISO miinus siitä.
3/5
DRUGS
16.10.09 klo 22:03
Ihan söpö leffa. Nuorempana tykkäsin enemmän mutta en tiedä onko tunne enää sama. Ei tämä kuitenkaan ihan kamala ole.
Jammar
05.11.08 klo 20:07
Jos tästä jotain hyvää pitäisi etsiä, niin ainakin nauru raikaa kovasti suomeksi dubattujen kissojen pälpätystä kuunnellessa.

rillijulle
Tykittäjä
26.10.08 klo 18:20
Hauska ja koskettava anime-elokuva.
^^DarkAngel^^
20.08.08 klo 23:51
Hassu mutta silti niin ihana leffa
Epitaph
29.07.08 klo 19:10
Piristävä elokuva. Henkien kätkemän tai Prinsessa Mononoken loistosta ei ole tietoakaan, mutta elokuva viehättää silti omalla sympaattisella tavallaan. Ja mikä laki määrää, että ollakseen hyvä elokuvan pitää olla pitkä? Tämän jaksaa katsoa hyvin loppuun, eikä välillä tule mieleenkään vilkaista kelloa.
kisumisu
20.01.08 klo 10:35
Ihastuin elokuvaan täysin, se on ihanasti tehty. kannattaa kattoo.
tiia
21.12.07 klo 18:58
paras elokuva kautta aikojeen
Helmi
11.12.07 klo 16:35
Iha jees.
Kissaneiti
09.12.07 klo 21:58
Luulin että olisi huono leffa mutta olikin hyvä! Ihana, kissa paroni ja Haru olivat huippuja ja myös se iso kissa. Dubaajat olivat myös hyviä ja loivat osan komediasta.. Hyviä vitsejä ja omia juttuja. Jos olet lapsenmielinen, katso ihmeessä!
Ookami
28.05.07 klo 09:20
Leffa oli hauska. Kissaihmisenä oli hauska seurata, miten animaattorit olivat onnistuneet kissahahmojen luonnossa, ja hyvältä se näytti. Etenkin "frakkikuvioiset" henkivartijakissat saivat nauramaan ääneen. Söpö.
aivot narikkaan
13.05.07 klo 11:26
Elokuva oli hyvällä tavalla imelä. Ja se piirrostyyli oli vähän "manga-tyylisempää" kuin henkien kätkemässä, mutta olihan tällä eri ohjaajakin.
Shamden
05.05.07 klo 08:29
Olin surullinen, koska tässä elokuvassa olisi saanut olla vähän enemmän juonta, mutta silti minulla oli kivaa. Rakastan kissoja yli kaiken! Nolaan itseni aika usein ja olen samanlainen, kuin Haru, joten minun on helppo samaistua päähenkilöön. Kissaparoni, joka auttoi Harua oli mielettömän hieno ja komea. Olisin voinut suudella häntä! Hieno, mutta hiukan liian lyhyt elokuva.
niinpä niin
09.03.07 klo 20:24
ihan hyvä idea mutta jäi jotenki keskeneräseks...
miujku
15.02.07 klo 19:49
tosi hyvä elokuva!! =)
siinä on käytetty rakkautta, itseluottamusta, vastakohtia ja monia muitakin keinoja
tosi hyvin suunniteltu ja ihana elokuva