Tutkimus paljasti, miksi tiettyjä elokuvia arvostetaan yli muiden

7.10.2023 21:55
Paramount/Mission: Impossible - Fallout, 2018

Viihdemaailmaa tutkiva kalifornialainen Annenberg Inclusion Initiative on tuonut esiin uusia löydöksiään. Se on pyrkinyt havainnoimaan sitä, kuinka kattavasti viihdeteollisuudessa huomioidaan erilaisia väestöryhmiä. Siinä sivussa sen löydöksistä käy ilmi, mitä oikeastaan tarvitaan siihen, että jokin elokuva saa hyvän vastaanoton.

Tutkijoiden aineistona toimi 126 myyntimenestysrainaa vuosilta 2021 ja 2022. Animaatioita dataan ei kelpuutettu mukaan, eikä myöskään elokuvia, joissa keskeisiä rooleja on selvästi useita (ns. ensemble-elokuvat). He pyrkivät selvittämään, liittyykö päähenkilön jokin ominaisuus siihen, että leffa menestyy lippuluukuilla.

Annenberg Inclusion Initiativen tutkimustulosten mukaan leffaan ei välttämättä tarvitse palkata Tom Cruisea tai muuta valkoihoista miestähteä, jotta se myisi erilaisten yleisöjen keskuudessa mukavasti. Useat studiot syytävät enemmän rahaa tuotantoihin, joissa päärooli on miehellä. Tilastollisesti kuitenkin yleensä ne elokuvat, joihin yksinkertaisesti panostettiin rahallisesti ja ammatillisesti paremmin, keräsivät myös paremmin tuloja ja saivat parempia arvioita – oli niiden päähenkilö kuka tahansa.

 

Lähde: THR

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa