Tom Hanks avautui siitä, miltä näyttelijästä tuntuu katsoa elokuvansa pärjäämistä

11.11.2024 00:14
Nordisk Film/ Here, 2024

Yleensä mukavana miekkosena tunnettu näyttelijä Tom Hanks ei tuoreen haastattelunsa perusteella varsinaisesti arvosta kriitikoita. Hanksin ja Robin Wrightin pääosittama draama Here aloitti hiljattain elokuvateatterikierroksensa Yhdysvalloissa, mutta digitaalisesti nuorennettujen tähtien ensimmäinen yhteisleffa sitten Forrest Gumpin ei ole suuresti kehuja kerännyt. Esim. Rotten Tomatoes -sivustolla Heren tuoreuslukema on varsin tunkkainen 36%. Suomessa raina tulee ensi-iltaan joulukuussa.

Hanks tarkastelee Conan O’Brienin juontamassa podcastissa ei vain Heren tilannetta, vaan elokuvien menestystä yleensä. Näyttelijänä, jonka ura on jatkunut 1980-luvulta asti, hänellä on ollut tilaisuus seurata alan kehitystä pitkään.

– Ajasta on tullut yksi osa sitä, mikä merkitsee [elokuvan arvon] mittauksissa. […] Aikoinaan kyse oli kuin etapeista, jotka saavutettiin. Kaikkein etummainen niistä on se, tykkäätkö siitä [itse] vai et. Se on ensimmäinen seikka. [Jos] kyllä, sitten etappi on saavutettu. Seuraava etappi on siinä, kun elokuva on kokonaan valmis vuotta ja puolikasta myöhemmin ja näet sen ensimmäisen kerran ja saatat pitää siitä. [Siinä kohdassa ei ole] väliä, jos homma toimii tai ei, silmäilet sitä, ja toteat, että aika hyvin suoriuduttiin. Sitten kriitikot astuvat kehiin, se on kolmas etappi, ja siinä kohdassa tulee aina joko peukku ylös tai alas. ”Me inhoamme sitä, me tykkäämme siitä. Tämä on hirveintä kuraa… Ai, Tomppa morjes, näin sinut elokuvassa. Se oli söpöä.”

Hanks naljailee halunneensa tarttua aseeseen kolmannen etapin yhteydessä. Hän kutsuu kriitikoita haastattelussa munanlutkuttajiksi, ja muistuttaa, että elokuvaprojekti saattaa alussa vaikuttaa lupaavammalta kuin prosessin loppupuolella – kyse on monen tekijän summasta. Elokuvan hyvyydestä tai huonoudesta puhuessaan hän palaa vielä ajan merkitykseen:

– Kun aikaa kuluu, mikään niistä asioista ei enää ole merkityksellinen ja elokuva on olemassa juuri sellaisena kuin se on, ulkopuolella häviäjän tai voittajan asemasta. […] Ja silloin tullaan tilanteeseen, jossa joku aiemmin toimimaton juttu tavallaan toimiikin tai päinvastoin, juttu, mikä oli joskus iso, onkin museotavaraa, eikä oikeastaan puhuttele mitenkään.

Lähteet: CinemaBlend, News.com.au

Toim. R. Isoviita