Ridley Scott ei välitä pätkääkään, jos hänen Napoleoninsa ei jonkun mielestä ole totuudenmukainen

27.11.2023 20:42
Apple/Sony/ Napoleon, 2023

Viime viikosta lähtien valkokankailla ratsastanut Napoleon on taattua Ridley Scottia. Gladiator-ohjaaja kertoo jälleen historiasta erityisen miehen näkökulmasta ja minuuteissa säästelemättä. Yli kahden ja puolen tunnin mittaisen henkilökuvan pääosaa kantaa myös Gladiatorissa nähty Joaquin Phoenix.

Ridley Scottin uutuus ei toki pituudellaan hätyyttele vielä esim. Abel Gancen samannimistä mykkäklassikkoa 96 vuoden takaa (siitä tunnetaan yli viisituntinen versio), mutta muuten Scottin Napoleon vaikuttaa tähtäävän tärkeiden merkkiteosten joukkoon. Apple-yhtiön tuottama leffa julkaistiin sopivasti nyt, kun vuoden Oscar-ehdokkaita aletaan arvailla entistä kiihkeämmin. N. 200 milj. dollarin elokuva onnistui myös päihittämään Disneyn tuoreimman animaatioelokuvan Toive avausviikonloppunaan ainakin Yhdysvalloissa.

Ilman negatiivista kritiikkiä Napoleon ei kuitenkaan ole jäänyt. Elokuvan on nuristu vääristelevän historiaa – esim. Napoleonin Josephine-vaimoa ei näyttele Joaquin Phoenixia kuusi vuotta vanhempi tähti, vaan kymmenen vuotta tätä nuorempi näyttelijä, Vanessa Kirby. Joaquin Phoenix on tosin muistuttanut, ettei Scott ole kiinnostunut historiallisesta totuudenmukaisuudesta.

Kun eräs historioitsija kaikesta huolimatta halusi läksyttää Scottia elokuvan epäkohdista, ohjaajaveteraani totesi tälle ykskantaan:

– Hanki elämä.

 

Lähteet: Vulture, Variety

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa