Pahempaa kuin pandemian aikana – Hollywoodin ”näkymättömät” työntekijät kovilla

24.9.2023 20:48
Photo: sergejf/Outlander

Vaikka tänäkin viikonloppuna on käyty neuvotteluja Yhdysvaltain elokuva- ja tv-alaa piinaavien työtaisteluiden ratkaisemiseksi, näyttelijöiden ja käsikirjoittajien lakot jatkuvat toistaiseksi. Tämä heijastelee ikävällä tavalla muihin viihdealan työntekijöihin. Esim. lavastuksen parissa työskentelevät ovat ammattiryhmä, jonka osaamista ei tuotantojen seisoessa tarvita.

Yli 4,5 kuukautta jatkunut käsikirjoittajien ja runsaan 2 kuukautta jatkuneen näyttelijöiden lakko on ajanut monia elokuva- ja tv-alan työntekijöitä ahtaalle. Kaikenlaista tarpeistoa matoista kynttilänjalkoihin eri tuotantoihin hankkiva ja toimittava Matt Hennessy on lakkoilun aikana saanut tuskin kourallista tilauksia päivässä:

– Luulimme koronapandemian ajan olevan huonoin vuosi ikinä, eikö niin? Vähän yllättää, että tämä on pahin vuosi sitten liikkeemme aloittamisen vuonna 2006.

Tällä haavaa lähinnä muotikuvauksiin tarpeistoa toimittavan Hennessyn mielessä ei kuitenkaan vaikuta käyneen vaihtaa alaa. Eräs anonyymiyttään vaaliva tarpeistoapulainen puolestaan kertoo vaihtaneensa työnsä kulisseissa talonrakennusprojektiin. Se ei kuitenkaan ollut helppoa, koska häneltä puuttuivat suositukset juuri rakennusalalta.

Arkipäiväisempään puuhaan on vaihtanut myös mielikuvituksellisia esineitä tuotantoihin rakentava Andrew Keck. Nyt hänen projekteihinsa kuuluu mm. tavallisia pöytiä ja erilaisia suojuksia. Hänen mukaansa tämä ei ole hänelle yhtä tuottoisaa liiketoimintaa kuin se, mitä hän aiemmin teki.

 

Lähteet: Deadline, Vulture

Kuva: CC

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa