Marilyn Monroeen liittynyt kiista eteni yhteen etappiinsa

29.6.2024 17:35
20th Century Fox/ Kuinka miljonääri naidaan, 1953

Uransa lyhyydestä huolimatta yhtenä Hollywoodin valovoimaisimpana tähtenä muistattavan Marilyn Monroen viimeinen koti on päätetty julistaa historialliseksi kulttuurimonumentiksi. Los Angelesin Brentwoodissa sijaitseva espanjalaistyylinen talo ehti olla valkokangaslegendan kotina vain puolisen vuotta, minkä vuoksi kaikki eivät ole pitäneet sitä historiallisesti merkittävänä kohteena. Toisaalta se oli ainut Monroen itse itselleen hankkimista taloista ja sinne hänen elämänsä myös päättyi.

Monroe asui uransa varrella kymmenissä paikoissa. Brentwoodin kodin Monroe valikoi ja osti itselleen, kun hänen psykiatrinsa oli kehottanut häntä asettumaan aloilleen. Sitten Monroen kuoltua vuonna 1962 talo on vaihtanut omistajaa useampaan otteeseen. Viime vuonna se päätyi 8,35 milj. dollarin kauppahinnasta aivan sen naapurissa olevan toisen talon omistajien haltuun. Näiden suunnitelmissa oli purkaa Monroen vanha koti ja laajentaa sen paikalle omaansa, mistä aiheutui kiistaa.

Talon nykyiset omistajat ovat perustelleet purkuhalujaan sillä, että Monroen vuonna 1929 rakennettu talo oli päästetty rapistumaan. Heidän mukaansa talossa ei nykyisin ole mitään, mikä muistuttaisi Monroen koskaan asuneen siinä. Tosin vuonna 2022 julkaistu ja Monroen elämästä innoitusta saanut Blondi– eli The Blonde -elokuva kuvattiin osin kyseisessä talossa. Naapurustossa on karsastettu paikalle suuntautuvaa turismia. Los Angelesin kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin tällä viikolla, että Monroen viimeinen koti pyritään säilyttämään.

 

Lähteet: LA Times, Variety, The Guardian

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa