Hollywoodissa halutaan tehdä pesäero kaunaa herättävään yhteenliittymään

11.10.2023 05:47
Universal/Fast X, 2023

Hollywoodin unelmapajalla on edelleen ongelmia. Vaikka yhdysvaltalaisen käsikirjoittajien liiton (WGA) jäsenet pääsivät taannoin sopuun uusista työehdoistaan, näyttelijöiden liiton (SAG-AFTRA) lakkoilu on jatkunut kohta jo kolme kuukautta. Niinpä uusia elokuvia tai tv-sarjojen jaksoja ei nyt kuvata – ellei tuotannolla ole siihen erityistä lupaa.

Työkiistan osapuolena oleva AMPTP on saanut lakkoilun aikana paljon ikävää mainetta. Kyseessä on elokuva- ja tv-tuottajien yhteenliittymä (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Sen on väitetty toimivan väärin näyttelijöitä kohtaan mm. pitämällä kiinni epäreiluksi koetusta palkkasopimuksesta. AMPTP:n kohtaama kritiikki on poikinut sittemmin adressin, jolla yli parituhatpäinen joukko tuottajia haluaa tehdä pesäeroa siihen.

Tuottajat, joihin lukeutuvat mm. kauhuelokuvistaan tunnetun Blumhousen Jason Blum ja The Fast and the Furious -leffasarjan taustalla toimiva Neil Moritz, anovat AMPTP:tä muuttamaan nimensä. Heidän näkemyksensä mukaan nimi johtaa ihmisiä harhaan, sillä nykyisellään se viittaa kaikkiin alan tuottajiin, vaikka kaikki heistä eivät kuulu AMPTP:hen:

– AMPTP:n [toinen] P-kirjain tulee sanasta Producers [eli tuottajat], mutta tämä on perua kauan sitten taakse jääneeltä ajalta, jolloin kaikki elokuvatuottajat olivat studioiden palkkalistoilla. [Nykyisellään] se aiheuttaa väärinymmärryksiä sekä alalla että yleisön keskuudessa, sillä todelliset tuottajat ovat yksityisyrittäjiä (mukaan lukien linjatuottajat tai muut tuotantotiimin jäsenet) ja olennaisia tiimin jäseniä, jotka ovat omistautuneet projektien luomistyön onnistumiselle ja levitykselle.

 

Lähde: The Wrap

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa