60 000 henkeä valmiina äänestämään jaloillaan – Hollywood-tuotannot uhkaavat juuttua jälleen kerran

15.10.2021 17:03

Elokuva- ja tv-tuotantojen yksi tukijalka ovat kuvaustyöryhmien ne jäsenet, joita ei punaisilla matoilla nähdä, mutta jotka vastaavat tuotannoissa mm. tekniikkaan, lavastukseen ja puvustukseen liittyvistä asioista. Yhdysvalloissa heidän ammattiliittonsa IATSE on viimeksi lakkoillut 1940-luvulla, jopa verisin seurauksin. Nyt IATSE uhkaa käynnistää maanantaina 18.10. historiansa toisen suurlakon.

1940-luvn puolivälissä n. 10 500 liiton jäsentä keskeytti työnsä ja ainakin 60 % amerikkalaisista elokuvatuotannoista seisahtui täysin. Tämä lakko aiheutti myös verilöylyn Warner Brothersin studion ulkopuolella – siinä loukkaantui nelisenkymmentä henkilöä. Nyt lähenemässä oleva työnseisaus tarkoittaisi jopa 60 000 henkilön ulosmarssia työpaikoiltaan. Yksi monista lakon kärsijöistä olisi Game of Thrones -esiosa House of the Dragon. Hollywood-tuotannot pysähtyivät käytännössä täysin, samoin myös osa New Yorkissa tehtävistä tuotannoista.

IATSEn jäsenet ovat kyllästyneet alhaiseen palkkaan, venyviin kuvauspäiviin ja olosuhteisiinsa ylipäänsä. Ammattliitto on käynyt neuvotteluja tuottajien kanssa pitkään, mutta neuvottelujen tahmatessa se päätyi viimein ilmoittamaan lakosta. Liiton johtaja Matthew D. Loebin mukaan lakko alkaa maanantaina, ellei keskusteluissa saavuteta kunnon edistysaskelelta viikonlopun aikana.

 

Lähteet: Forbes, Vanity Fair, The Wrap

Kuva: HBO/House of the Dragon

Lisää luettavaa