Huippuohjaajat kimpaantuivat elokuvien uudesta julkaisukuviosta

14.12.2020 07:50

 

Liuta Warner Brosin uutuuselokuvia on tulossa ensi-iltaan poikkeuksellisesti yhtä aikaa sekä elokuvateattereihin että HBO Max -suoratoistopalveluun. Yhtiö ilmoitti yllätyspäätöksestään viime viikolla. Päätös, jonka taustalla on covid-19-pandemian aiheuttama epävarmuus teatterien aukiolojen suhteen, on jo saanut kovaa kritiikkiä osakseen.

Elokuvansa ensi sijassa isolle kankaalle tekevä ja perinteistä filmiä arvostava Christopher Nolan on ollut suorastaan häkeltynyt siitä, ettei yhtiö kertonut elokuvantekijöille ja suurtähdille aikeistaan edes puolta sanaa etukäteen.

– [Nämä elokuvat] on tarkoitettu suurimmille mahdollisille yleisöille… Ja nyt niitä käytetään aloittelevan suoratoistopalvelun sisäänheittotuotteena – ilman mitään konsultointia. Tämä on hyvin kiistanalaista. Tämä on hyvin, hyvin, hyvin, hyvin sotkuista, Nolan suomi Warnerin ratkaisua.

Samalla kannalla on Nolanin kollega Denis Villeneuve. Hänen tieteisspektaakkelinsa Dyynin eli Dunen piti saapua elokuvateattereihin tänä vuonna, mutta pandemian vuoksi sen ensi-iltaa lykättiin – ja nyt leffa onkin yksi niistä tuotannoista, jotka päätyvät jakeluun tuoreeltaan suoratoistopalvelussa sekä valikoiduissa teattereissa.

– Tämä ei osoita mitään rakkautta elokuvaa kohtaan, saati yleisöä kohtaan. Tämä tapahtuu vain, jotta mammuttimainen teleyhtiö selviytyisi, yhtiö, jolla on jo tähtitieteelliset yli 150 miljardia dollaria velkaa, Villeneuve lataa ja toteaa, ettei voi enää elokuvantekijänä luottaa Warner Brosiin.

Täysin suoratoistoa vastaan Villeneuve ei ole, mutta hän katsoo, ettei Dyynille nyt tehdä oikeutta:

– Suoratoistopalvelut ovat positiivinen ja voimakas lisä elokuvien ja TV:n ekosysteemiin. […] Suoratoisto voi tarjota mainiota sisältöä, mutta ei Dyynin asteikolla ja laajuudessa. Warner Brosin päätös tarkoittaa, ettei Dyynillä ole mahdollisuutta ansaita niin paljon, että se olisi kannattava elokuva ja lopulta piratismi voittaa. Warner Bros. on saattanut antaa kuoliniskun Dyyni-franchiselle. […] Totuus on, että hevonen päästettiin pilttuusta, mutta teurastamokuljetusta varten.

 

Lähde: Comingsoon.net

Kuva: Warner Bros./Dune, 2021

Lisää luettavaa