Twin Peaks -näyttelijä Kyle MacLachlan kertoi, miksi vanhoille tehosteille ei pitäisi naureskella

Samalla kun uutta versiointia Frank Herbertin tieteisklassikosta Dyyni odotellaan julkaistavaksi, kirjan aiempaa elokuva-adaptaatiota tähdittänyt Kyle MacLachlan on palannut hetkellisesti muistelemaan omaa kokemustaan tieteisseikkailun parissa. Myös Twin Peaks -sarjan ikonisena agentti Cooperina muistettava MacLachlan ei ota niinkään kantaa David Lynchin ohjaaman leffan saamaan murskakritiikkiin, vaan asiaan, joka nousee esiin muidenkin ikääntyneiden elokuvien kohdalla.

Vuonna 1984 julkaistu Dyyni-elokuva näyttää tämän päivän CGI-tehosteisiin tottuneen katsojan silmissä ehkä jopa naurettavalta. MacLachlanin mukaan aikanaan nuo tehosteet kuitenkin olivat huikeita. Modernin ajan efektit saavat myös häneltä kiitosta, mutta MacLachlanin mukaan niissä on puute, jota ei taas ole ei-tietokoneella luotujen tehosteiden kohdalla:

- Nykyään tehosteiden hienostuneisuus ja se, mitä niillä voi tehdä, antaa paljon laajemman määrän mahdollisuuksia. Tästä huolimatta ajatus siitä, että useimmat [silloin] käyttämistämme tehosteista oli toteutettu käytännössä ilman tietokoneita, oli aika huikea. Siinä on jotakin hyvin mielenkiintoista, kun kohtauksessa voi todella olla läsnä sellaisen kanssa, jonka kanssa työskentelet. Se ei ollut niin hienostuneella tasolla kuin mihin nykyään pystytään, mutta minusta [entisajan tehosteilla] on omat etunsa.


Lähteet: Collider, Screenrant

Kuva: Universal/Dino De Laurentiis Corp./ Dyyni, 1984


R. Isoviita 27.08.2020 klo 12:57

Uusimmat uutiset