Mitkä leffat löytyvät viime vuoden listahuipulta ympäri maailmaa?

Eri elokuvat vetävät yleisöjä eri maissa eri tavoin - sehän nyt on selvä - mutta silti on joitakin nimekkeitä, jotka kiinnostavat ympäri maailmaa. Loimme silmäyksen päättyneen vuoden 2016 katsojatilastoihin. Viimeisimmän viikon tulokset odottavat vielä julkaisuaan, mutta koko vuotta ajatellen peli alkaa kuitenkin olla selvä.


Suomi:

Satavuotista Suomea juhlitaan tänä vuonna, mutta jo viime vuonna kotimaan listakärkeä pitivät suomalaiset elokuvat. Ykköstilaa hallitsee Rovio-peliyrityksen hittiin pohjaava Angry Birds -animaatioelokuva, joka tosin on pitkälti yhdysvaltalaista tekoa. Sen niskaan hengittää umpisuomalainen lastenleffa Risto Räppääjä ja yöhaukka. Kotimaiset Luokkakokous 2 ja Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! löytyvät komeasti listan sijoilta neljä ja viisi.

1. Angry Birds -elokuva

2. Risto Räppääjä ja yöhaukka

3. Lemmikkien salainen elämä

4. Luokkakokous 2

5. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

6. Deadpool

7. Suicide Squad

8. The Revenant

9. Bridget Jones's Baby

10. Rogue One: A Star Wars Story


Yhdysvallat:

Rapakon tuolla puolen kiinnostavat niin ikään oman maan tuotokset. Myös Yhdysvalloissa lastenelokuva keikkuu listakärjessä, mutta vihaisten lintujen sijasta siellä seurattiin mieluummin kalan seikkailuja. Supersankarileffat pärjäsivät Yhdysvalloissa hyvin: Captain America -leffasarjan jatko-osa löytyy jo listasijalta kaksi - kaikkiaan genren leffoja on viisi kärkikymmenikössä. Huomionarvoista on, että TOP10:ssä ei tällä listalla ole yhtään ulkolaista leffaa. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, osittain Iso-Britanniassa tuotettu fantasiaseikkailu, kärkkyy kuitenkin sijalla 11.

1. Doria etsimässä

2. Captain America: Civil War

3. Rogue One: A Star Wars Story

4. Lemmikkien salainen elämä

5. Viidakkokirja

6. Deadpool

7. Zootropolis

8. Batman v Superman: Dawn of Justice

9. Suicide Squad

10. Doctor Strange


Kiina:

Mandariininkielinen fantasiakomedia The Mermaid eli Mei ren yu kipusi Kiinan katsojatilaston huipulle. Sen on kerrottu saaneen tähän mennessä yli 526,8 miljoonaa dollaria, mikä muuten on yli 40 miljoonaa enemmän kuin Yhdysvaltain katsojatilaston kärkeä pitävän Doria etsimässä -animaation kotimaastaan keräämä lipputulo. Kotimaisuus ja yhteistuotannot olivat valtteja myös Kiinassa: mm. kansainvälinen pelispektaakkeli Warcraft, rakastettuun legendaan pohjaava Xi you ji zhi: Sun Wukong san da Baigu Jing ja draamakomedia Du cheng feng yun III löytyvät listalta kutakuinkin peräkkäin. Suomalaisia ilahduttanee tieto, että Renny Harlinin ohjaama Skiptrace löytyy ihan TOP10:n tuntumasta, sijalta 11.

1. Mei ren yu (The Mermaid)

2. Zootropolis

3. Warcraft

4. Captain America: Civil War

5. Xi you ji zhi: Sun Wukong san da Baigu Jing (The Monkey King 2 in 3D)

6. Du cheng feng yun III (From Vegas to Macau 3)

7. Mei Gong he xing dong (Operation MeKong)

8. Kung Fu Panda 3

9. Time Raiders

10. Viidakkokirja


Saksa:

Germaaninen kansa yllättää tällä kertaa poikkeamalla edellisistä: Saksan katsotuimpien elokuvien joukosta löytyy lähinnä isoja amerikkalaistuotantoja. Vain sijalla kahdeksan komeilee ehta saksalaisleffa: kotimaassaan palkitun Männerherzen-komedian käsikirjoittaja-ohjaaja Simon Verhoevenin uusin ilottelu: Willkommen bei den Hartmanns.

1. Doria etsimässä

2. Lemmikkien salainen elämä

3. Zootropolis

4. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

5. The Revenant

6. Ice Age: Törmäyskurssilla

7. Deadpool

8. Willkommen bei den Hartmanns

9. Rogue One: A Star Wars Story

10 Captain America: Civil War


Ranska, Algeria ja Monaco:

Ranskalaisethan katsovat tietysti hienostunutta taide-elokuvaa? Väärin, tämän katsoja-alueen suosikki oli kuluneena vuonna paikallinen punaniskakomedia, jossa kaiken lisäksi matkustettiin Yhdysvaltoihin nauttimaan amerikkalaisesta unelmasta. Isojen yhdysvaltalaisleffojen lomasta löytyy myös toinen ranskalainen pöhköilyraina: Camping 3.

1. Les Tuche 2

2. Zootropolis

3. Deadpool

4. The Revenant

5. Viidakkokirja

6. Ice Age: Törmäyskurssilla

7. Lemmikkien salainen elämä

8. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

9. Camping 3

10. Moana (Vaiana)


Australia:

Amerikkalaistuotannot suorastaan jyräsivät muut elokuvat tämän mantereen katsojatilastoissa. Supersankareilla oli menekkiä myös Australiassa, mutta listan huipulle ui kuitenkin lastenleffa Doria etsimässä.

1. Doria etsimässä

2. Deadpool

3. Suicide Squad

4. Captain America: Civil War

5. Viidakkokirja

6. Batman v Superman: Dawn of Justice

7. Lemmikkien salainen elämä

8. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

9. Zootropolis

10. Rogue One: A Star Wars Story


Venäjä:

Itänaapurimme yleisöt suosivat kuluneena vuonna niin ikään amerikkalaiselokuvia. Venäläinen sankaritarina Экипаж eli Ekipazh (tai The Crew) pääsi kuitenkin niiden lomaan. Viime vuonna maan TOP10:ssä oli vain ulkomaisia leffoja. Maan elokuvatuotannon on kerrottu kaipaavan lisää varoja.

1. Lemmikkien salainen elämä

2. Zootropolis

3. Deadpool

4. Suicide Squad

5. Экипаж (The Crew)

6. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

7. Doctor Strange

8. Warcraft

9. Viidakkokirja

10. Suuri puhallus 2


Vaikka edellä ei olekaan mukana kaikkia maailman maita, jo näiden listojen pohjalta voidaan vetää pari johtopäätöstä: draamaelokuvalla ei listakärkeen päästä, yhdysvaltalaistuotannoilla on suuri valta edelleen ympäri maailmaa ja etenkin isolla rahalla tehdyt koko perheen animaatiot kiinnostavat katsojia. Eläinanimaatio Zootropolis pääsi kärkikymmenikköön kaikkialla muualla paitsi Suomessa (meillä sijalla 13) ja lähes samaa sarjaa edustava Lemmikkien salainen elämä menestyi hienosti muualla paitsi Kiinassa, jonka markkinoille ei toisaalta länsimaisilla leffoilla ole helppoa pääsyä. Muiden lajityyppien edustajista Deadpoolilla meni lujaa niin ikään kaikkialla muualla paitsi Kiinassa, jonne punapukuisella taistelijalla ei ollut sensuurin takia asiaa.


Lähteet: Box Office Mojo, AlloCiné, SRAS, THR, Russian Search Marketing

Kuva: Lemmikkien salainen elämä/ Universal

R. Isoviita 01.01.2017 klo 17:20

Uusimmat uutiset

Martin Scorsesen leffasuunnitelma kalskahtaa kuin Mel Gibsonilta napatulta

Lopputulos luultavasti on erilainen.

R. Isoviita

Pienen merenneidon uuden versioinnin maskeerauksesta syntyi yllättävä jupakka

Taustalla piirrosanimaatioon liittyvä syy.

R. Isoviita

Viime vuoden yllätyshitin tähti kertoo, tuleeko leffalle myös jatkoa

Michelle Yeohilla riittää nyt töitä.

R. Isoviita

Joaquin Phoenixin leffa jäissä

Pillit toistaiseksi pussiin.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...