Trumpin presidenttiys ei ole vain huono asia Yhdysvaltain viihdeteollisuudelle

10.11.2016 12:39

Yhdysvallat äänesti tiistaina 8.11. liikemies Donald Trumpin maan seuraavaksi presidentiksi, ja se sai monet hämmentyneiksi. Tositelevisiosarja Diilistä, mutta ei politiikan parista niinkään tuttu Trump oli gallupien mukaan häviämässä vastaehdokkaalleen Hillary Clintonille, jota tuki myös runsas joukko nimekkäitä Hollywood-tähtiä Robert DeNirosta ja George Clooneysta Girls-sarjan luoja Lena Dunhamiin ja laulaja Beyoncéen (kts. Hillaryn tukijoiden laajempi lista The Wrapin sivuilla). Toisin kuitenkin kävi.

Talkshow-juontajista Stephen Colbert, joka juonsi vaalipäivänä pitkän live-lähetyksen, piti ohjelmansa lopuksi puheen, jossa hän arveli koko maailman ihmettelevän, onko Amerikka menettänyt järkensä ja totesi kotimaansa olevan jakautuneempi kuin koskaan. Ohjaaja ja tuottaja Judd Apatow (Paksuna, 40 v. ja neitsyt) löysi vaalien lopputuloksesta myös jotakin positiivista, vaikkei hänkään ollut Trumpin puolella.

– Mitä paskemmaksi asiat muuttuvat, sitä enemmän ihmisillä on tarvetta tyhjentää päänsä. Meidän alamme on luultavasti yksi niistä harvoista, jota [Trumpin valinta] ei vahingoita, Apatow totesi viitaten ihmisten tarpeeseen hakeutua huumoriviihteen pariin.

Trumpin voitto tuli yllätyksenä myös monelle uutiskanavalle, joskin viihdemedia Variety katsoo, että niiden julkaisut Trumpista toivat niille myös enemmän tuloja viime viikkoina. Vaikka monien uutiskanavien Trump-aiheiset jutut eivät olleet ehdokkaan kannalta positiivisia, esim. CNN ja Fox News saivat niiden ansiosta peräti 84% enemmän katsojia parhaaseen katseluaikaan kuin tavallisesti. Aika näyttää, jaksaako Trump-uutisointi tuoda lisää mainosrahaa yhtiöiden pussiin myös sitten kun tämä virallisesti tarttuu vallankahvaan.

Moni Trumpin vastustajista ehti jo ennen vaalien lopullista tulosta ilmoittaa, että he muuttavat pois maasta, jos Trump valitaan. Esim. näyttelijätär Neve Campbell ja koomikko Keegan-Michael Key ovat molemmat ilmoittaneet palaavansa Kanadan puolelle, missä he ovat asuneet aiemminkin. Myös Lena Dunhamilla on lausuntonsa mukaan Kanadan Vancouverissa jo paikka katsottuna. Toistaiseksi julkisuuteen ei ole tullut tietoa, moniko muuttoaikeistaan puhuneista on tosissaan toteuttamassa uhkaustaan.

Lähteet: Deadline, Variety, E!, The Wrap

Kuva: Marc Nozell: Donald ja Melania Trump, 2016

Lisää luettavaa