Clinton vs. Trump viihdeteollisuuden silmin

Jos yksi asia jää määrittämään vuoden 2016 syksyä, se on päivittäin ympäri maailman mediassa kohua herättävä aihe: Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Parhaillaan käynnissä oleva vaalipeli on äärimmäisen likaista, näyttävää, kohahduttavaa ja taatusti sellaista joka jää historiankirjoihin. Mutta miten nämä vaalit liittyvät elokuvaan? Ainakin sillä, että vaikka kyseessä onkin poliittinen peli, sen keskiössä olevat ihmiset esiintyvät tavalla tai toisella jo kymmenissä elokuvissa, tv-sarjoissa ja muualla populaarikulttuurissa. Miltä näyttää asetelma Hillary Clinton vastaan Donald Trump elokuvissa ja tv:ssä?


Konservatiivijärjestö Hillaryn vastaisten elokuvien takana

Vuoden 2016 vaalit ovat melko poikkeukselliset siinä, että sekä demokraattien ehdokas Hillary Clinton että republikaanien ehdokas Donald Trump ovat tunnettuja mediahahmoja jo lähes kolmen vuosikymmenen ajalta. Entinen first lady Clinton tuli tunnetuksi erityisesti miehensä Bill Clintonin presidenttiyden aikana vuosina 1993-2001 sekä sen jälkeen Yhdysvaltojen poliittisessa johdossa ulkoministerinä. Trump puolestaan tunnetaan miljonääriperijänä, liikemiehenä ja viihdemaailman monitoimivaikuttajana, joka on pyörittänyt omaa Diili-tv-ohjelmaansa 11 vuotta.

Jos presidenttiehdokkaisiin haluaisi tutustua elokuvien kautta, siihen saisi muutaman vuorokauden käytettyä. Molemmista löytyy vino pino dokumentteja, joista Clintonista kiinnostavin ja asiallisin lienee vuoden 1993 The War Room, joka on dokumentti-ikoni D.A. Pennebakerin ohjaus. Bill Clintonin värikkäästä vaalikampanjasta kertovassa elokuvassa nähdään Hillarysta hieman toisenlainen puoli kuin nykyään; jämpti mutta vetäytyvä, miehensä uskottomuusskandaalin varjoissa kamppaileva tulevan presidentin rouva. Samoista vuoden 1992 vaaleista keksittyjen nimien varjossa kertoo myös Mike Nicholsin fiktio Päävärit, jossa naispäärooli Susan Stantonin - eli Hillaryn - saappaissa nähdään Emma Thompson. Kehuttu ja palkittu TV-elokuva Liittolaiset vuodelta 2010 käsittelee Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian suhdetta Bill Clintonin presidenttiyden jälkeen. Elokuvassa Hillaryn roolissa nähdään Hope Davis.

Kuten Yhdysvaltojen politiikkaan kuuluu, suuri osa elokuvista on puhdasta propagandaa, jonka tarkoitus on mustamaalata vastaehdokasta. Clintonia vastaan tehtyjen propagandaelokuvien rahoittajana on toiminut useammankin kerran yksityinen konservatiivinen järjestö Citizens United. Järjestö rahoitti esimerkiksi vuoden 2008 dokumentin Hillary: The Movie, joka keskittyy Clintonin uran skandaaleihin. Elokuva julkaistiin tarkoituksella kesken Clintonin ensimmäistä pyrkimystä päästä presidentiksi vuonna 2008. Enemmän kuin sisällöstään, elokuva muistetaan siitä, että se sai muutettua vaalirahoitukseen liittyvää lainsäädäntöä. Elokuvan esittäminen propagandana ennen esivaaleja kiellettiin, mutta Citizens United vei kiellon oikeuteen ja voitti sananvapauden nojalla. Tämän jälkeen yksityisten tahojen harjoittama säätelemätön vaalirahoitus on ollut Yhdysvalloissa huomattavasti helpompaa.

Trump-elokuvat eivät miestä juuri mairittele

Arvoiltaan republikaaninen Citizens United teki oikeusjutun voittamalla itselleen kuitenkin karhupalveluksen siinä mielessä, että tätä samaa lainsäädäntöä hyödynsi lokakuussa 2016 demokraattinen, tiukkasanainen dokumentaristi Michael Moore. Vahvasti Trumpia vastustava Moore teki kaikessa hiljaisuudessa dokumenttia Trumpista, jonka julkaisi ilman mitään ennakkomainontaa tiistaina 18. lokakuuta ilmaisessa näytöksessä New Yorkissa. Michael Moore in Trumpland -niminen elokuva kuvattiin kahden päivän aikana vain 11 päivää ennen sen julkaisua, ja leikkaus lyötiin lukkoon ensi-iltapäivän aamuna. Elokuvassa maalaillaan muutamia synkkiä uhkakuvia siitä miltä näyttäisivät ensimmäiset presidentti Trumpin päivät vallassa, mutta pääasiassa kyseessä on luentotaltiointi, jolla keskittyy Mooren kertoo siitä miksi oma ääni pitäisi antaa Clintonille. Elokuva on Suomessakin nähtävillä melko pian, sillä tv-kanava JIM esittää sen 1. marraskuuta.

Liekö tietynlainen poliittinen kannanotto sekin, että vaalivuonna 2016 Netflixiin julkaistiin lyhyisiin komediavideoihin painottuneen Funny or Die -yhtiön uunituore 50-minuuttinen elokuva Trumpista: Funny or Die Presents Donald Trump's The Art of the Deal. Kyseessä on Trumpille naureskeleva, miehen 80-luvulla kirjoittamaan menestyskirjaan perustuva parodia. Toisesta ääripäästä on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut englantilainen dokumentti You've Been Trumped, joka kertoo skotlantilaisesta maaseudusta, jonka Trump koittaa saada muutettua golf-kentäksi paikallisten vastustuksesta huolimatta. Trump lakimiesarmeijoineen yritti estää elokuvan esittämisen, mutta ei onnistunut, vaan elokuva näytettiin BBC:llä 2012. Vuonna 2014 elokuva sai jatkoa A Dangerous Game -dokumentissa, joka käsittelee jälleen Trumpin pyrkimyksiä rakentaa golf-kenttä alueelle jonne paikalliset eivät sitä halua, tällä kertaa kohteena oli Kroatian Dubrovnik.

Valokeilassa viihtyvä miljonääri on tehnyt myös kymmeniä cameo-rooleja itsenään tv-sarjoihin ja elokuviin viime vuosikymmeninä. Mies on nähty lyhyiden kohtausten verran useissa New Yorkiin sijoittuvissa klassikkoissa, kuten Sinkkuelämää-sarjassa ja Yksin kotona 2 -elokuvassa.


Farssivaalit innostavat ja masentavat

Jos Donald Trump rakastaa valokeilaa, rakastaa valokeilakin häntä. Rääväsuinen öykkäri hankkiutuu äärimmäisillä mielipiteillään ja röyhkeillä kommenteillaan jatkuvasti uutisotsikoihin, jotka ovat bensaa lukuisten koomikoiden ja tv-sarjojen parodioihin ja sketseihin. Vaalikauden ollessa kiihkeimmillään huomiota ovat herättäneet erityisesti Saturday Night Liven sketsit, joissa Trumpia näyttelee mestarillisesti Alec Baldwin. Baldwinin imitaatio on sen verran taidokasta irvailua, että sketseistä loukkaantunut Trump kommentoi että koko sarja pitäisi lopettaa. Hillary sen sijaan on jopa itse piipahtanut sarjassa näyttelemässä.

Kuten amerikkalaisille supertähdille usein käy, ovat molemmat ehdokkaat päässeet mukaan myös South Park -sarjaan. South Parkin edellinen kausi päättyi groteskisti kun sarjan opettaja, Mr. Garrison murhasi Kanadan presidentin, jolla selvästi parodioitiin Trumpia. Syksyllä alkanut sarjan 20. kausi on viiden ensimmäisen jakson ajan toiminut jatkuvajuonisena satiirina vaaleista, joissa enemmän tai vähemmän Trumpin sielun itseensä imenyt Mr. Garrison taistelee presidentin virasta Hillary Clintonin kanssa. Toinen animaatiosarjaklassikko Simpsonit meni vielä pidemmälle, sillä se ennusti Trumpin ehdokkuuden jo 15 vuotta sitten, tulevaisuuteen sijoittuvassa jaksossa missä kerrotaan että Lisa Simpson on siirtymässä presidentiksi edeltäjänsä Donald Trumpin tilalle.

Huonon vitsin ja epätoivoisen farssin välissä liitelevät vaalit taatusti innoittavat sekä tulevien poliittisten elokuvien että sarjojen käsikirjoituksia, mutta joskus käy toisinkin päin. Palkittu, poliittinen satiirisarja Rouva varapresidentti, eli Veep on kommentoinut, että Trump tekee heidän käsikirjoittamistyöstään koko ajan vaikeampaa, koska tekee toistuvasti niin törkeitä asioita, ettei niitä osattaisi satiiriin edes keksiä. "Jos me kirjoittaisimme sellaisia kommentteja mitä Trump sanoo, meille sanottaisiin ettemme osaa kirjoittaa uskottavasti. Trump pilaa komedian.", sarjan tuottaja David Mandel totesi Los Angeles Timesille.

Myös Hollywoodissa otetaan kantaa

Hollywoodissa pysytellään usein tietoisen etäällä päivänpolttavista ja vakavista aiheista, mutta koko Yhdysvaltoja ravistelevat vaalit ovat herättäneet myös Hollywoodin. Elokuva-alan kotiseutu Kalifornia tunnetaan voimakkaasti demokraattisena alueena, ja suuri osa Hollywood-tähdistä Beyoncésta George Clooneyhin on julistanut seisovansa Clintonin takana. Robert De Niro julkaisi videon, jossa tuomitsee kovin sanoin Trumpin olevan Yhdysvallat häpeään saattava sika, jonka sietäisi saada turpaansa. Jopa Kalifornian kuvernööri, vannoutunut republikaani, toimintasankari Arnold Schwarzenegger julkaisi tiedotteen, jossa kertoi, että ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen kansalaisuuden saamisen jälkeen hänen on ensisijaisesti seisottava kotimaansa eikä puolueensa takana. Trumpin viimeaikaiset naisvihamieliset kommentit ja julkisuuteen nousseet naiset, jotka syyttävät Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta, ovat saaneet entistä enemmän tähtiä barrikaadeille. Esimerkiksi Meryl Streep ja Lena Dunham esiintyvät tuoreella Trumpin vastaisella kampanjavideolla, missä tuomitaan jyrkästi seksuaalisen hyväksikäytön vähättely.

Trumpin joukoista ei vastaavissa määrin supertähtiä löydy, mutta muutama konservatiivinen näyttelijä, esimerkiksi Jon Voight ja Kirstie Alley ovat ilmaisseet tukensa Trumpille. Myös Alecin veli Stephen Baldwin seisoo Trumpin joukoissa. Vaikkei veli Alec ole virallisesti kertonut äänestävänsä Clintonia, miehen viiltävän osuvista Trump-parodioista voisi päätellä ettei oranssi torttutukka saa Alecin ääntä.


Käy marraskuun 8. päivän vaaleissa lopulta miten hyvänsä, lienee selvää että tämä painajaismainen farssi elää liikkuvassa kuvassa ja pop-viihteessä vielä pitkään.

Niina Virtanen 20.10.2016 klo 15:16

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...