Mahdolliset voittajat – lista Oscar-veikkaajille

27.2.2016 16:50

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ratkeaa, ketkä tänä vuonna vievät himoitut Oscar-patsaat muassaan. Vaikka kaikkia ehdokkaina olevia elokuvia ei olekaan vielä Suomessa nähty tai ne ovat vasta tulleet teattereihin, voittajien veikkailu joko kaverien kesken tai vedonlyöntipalveluissa ei ole mahdoton tehtävä. Koska osittain samat henkilöt äänestävät ehdokkaita sekä muissa palkintojuhlallisuuksissa että Oscar-kisassa, aiemmat voitot antavat vihiä tulevasta. Listasimme todennäköiset voittajat tältä pohjalta.

 

Paras elokuva

Ehdokkaat: The Big Short, Vakoojien silta, Brooklyn, Mad Max: Fury Road, Yksin Marsissa, The Revenant, Room, Spotlight

Mahdollinen voittaja: The Revenant (tämä yksi mies vastaan luonto -selviytymiskuvaus on saanut jo vuoden 2016 parhaan elokuvan BAFTAn ja parhaan draaman Golden Globen. Ohjaajien kilta huomioi sen parhaasta ohjauksesta. Näyttelijöiden kilta SAG piti kuitenkin toimittajaraina Spotlightin koko näyttelijätiimiä parhaimpana ja myös Critics’ Choice -palkinto lankesi Spotlightille. Parhaan musikaalin tai komedian Golden Globe -kategoriassa voiton nappasi Yksin Marsissa. Paras brittiläinen elokuva oli taas BAFTA-raadin mielestä romanttinen periodidraama Brooklyn. Leikkaajien yhteisö piti sekä The Big Shortista että Mad Max: Fury Roadista. Vaikka kannatusta eri tahoilla on vähän jokaiselle, The Revenantilla on muita hitusen vahvemmat mahdollisuudet voittaa.)

 

Paras näyttelijä

Ehdokkaat: Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (Yksin Marsissa), Leonardo DiCaprio (The Revenant), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Tanskalainen tyttö)

Mahdollinen voittaja: Leonardo DiCaprio/ The Revenant (DiCaprio on saanut kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista ensimmäinen tuli jo vuonna 1994. Tällä kertaa hän on mm. ryöminyt pitkin hyistä metsää, palellut jäisessä virrassa ja syönyt raakaa kalaa selviytyäkseen voittajana. Lisäksi hänet on muutettu bittiukoksi asian puolesta. Akatemia suonee pystin DiCapriolle hyvityksenä kaikesta. DiCapriolla on lisäksi jo näyttelijöiden killan eli SAG:n tunnustus, Golden Globe-, Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot. Myös Matt Damon on saanut roolistaan Golden Globen, mutta tällä erää DiCaprion veri, hiki ja kyyneleet painanevat äänestäjien vaakakupissa enemmän.)

 

Paras näyttelijätär

Ehdokkaat: Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Room), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 vuotta), Saoirse Ronan (Brooklyn)

Mahdollinen voittaja: Brie Larson/ Room (näyttelijöiden killan eli SAG:n, BAFTA-, Critics’ Choice ja Golden Globe -palkinnot lankesivat Larsonille, joka näyttelee siepattua naista kasvattamassa lastaan yhden huoneen kokoisessa ”maailmassa”. Myös Jennifer Lawrence voitti osastaan Golden Globen, mutta kevyempänä pidetystä musikaali- tai komedianäyttelijättären kategoriasta.)

 

Paras miessivuosa

Ehdokkaat: Christian Bale (The Big Short), Tom Hardy (The Revenant), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Vakoojien silta), Sylvester Stallone (Creed: The Legacy of Rocky)

Mahdollinen voittaja: Sylvester Stallone/ Creed: The Legacy of Rocky (toimintatähti nousi kuuluisuuteen nappaamalla käsikirjoituksen ja miespääosan Oscar-ehdokkuudet Rocky-sarjan ensimmäisestä osasta 1977. Nyt hänellä on vanhentuneen Rockyn roolista jo Golden Globe- ja Critics’ Choice -palkinnot. Brittien elokuva-akatemia palkitsi kuitenkin Vakoojien sillasta Mark Rylancen ja Yhdysvaltain näyttelijöiden kilta puolestaan Beasts of No Nation -sotakuvauksesta Idris Elban. Brittinä Rylance hävinnee Oscar-kilvassa amerikkalaiselle Stallonelle, eikä niin ikään brittiläisellä Elballa ole joko ihonväristään tai elokuvansa Netflix-levitteisyydestä johtuen tällä kertaa edes Oscar-ehdokkuutta.)

 

Paras naissivuosa

Ehdokaat: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (Tanskalainen tyttö), Kate Winslet (Steve Jobs)

Mahdollinen voittaja: Alicia Vikander/ Tanskalainen tyttö (näyttelijöiden kilta eli SAG piti ruotsalaisesta Vikanderista 1920-luvulla eläneen transsukupuolisen miehen vaimona, mutta myös Critics’ Choice -palkinto osui hänelle. Golden Globen hän hävisi kuitenkin Kate Winsletille, joka voitti roolistaan myös kotimaassaan BAFTAn. Koska Oscar on amerikkalainen palkinto ja Winsletillä jo yksi Oscar entuudestaan, nuoremmalla tulokkaalla voi olla paremmat mahdollisuudet voittaa.)

 

Paras kuvaus

Ehdokkaat: Carol, The Hateful Eight, Mad Max: The Fury Road, The Revenant, Sicario

Mahdollinen voittaja: The Revenant/ Emmanuel Lubezki (Gravitysta ja Birdmanista muistettu kuvaaja on tällä kertaa palkittu jo mm. ASC:n eli kuvaajien killan palkinnolla, BAFTAlla ja Critics’ Choice -palkinnolla)

 

Paras ohjaus

Ehdokkaat: The Big Short, Mad Max: Fury Road, The Revenant, Room, Spotlight

Mahdollinen voittaja: The Revenant/ Alejandro G. Iñárritu (vaikka on harvinaista, että sama ohjaaja saa Oscarin peräkkäisinä vuosina, The Revenant on nostettu jalustalle jo ohjaajien killan eli DGAn palkintojenjaossa, BAFTA-gaalassa ja Golden Globe -juhlissa. Critics’ Choice -palkinto tosin annettiin tällä kertaa George Millerille Mad Max: Fury Roadista, jolle osui myös kotimaansa Australian korkein ohjaajan palkinto)

 

Paras dokumenttielokuva

Ehdokkaat: Amy, Cartel Land, The Look of Silence, What Happened, Miss Simone?, Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Mahdollinen voittaja: Amy/ Asif Kapadia (traagisesti kuolleen soul-tähden elämää kertaava elokuva on jo Critics’ Choice- ja BAFTA-voittaja sekä leikkaajien yhteisön eli ACEn kilpailun palkittuja, joskin kansainvälinen dokumenttiyhteisö IDA palkitsi The Look of Silencen)

 

Paras leikkaus

Ehdokkaat: The Big Short, Mad Max: Fury Road, The Revenant, Spotlight, Star Wars: The Force Awakens

Mahdollinen voittaja: Mad Max: Fury Road/ Margaret Sixel (palkittu jo Yhdysvaltain leikkaajien yhteisön eli ACEn jakamalla Eddie-palkinnolla, Critics’ Choice-palkinnolla ja BAFTAlla. Se palkittiin myös kotimaassaan Australiassa parhaasta leikkauksesta.)

 

Paras ulkomainen elokuva

Ehdokkaat: El abrazo de la serpiente (Embrace of the Serpent), Mustang, Saul fia (Son of Saul), Theeb, Krigen (A War)

Mahdollinen voittaja: Son of Saul/ László Nemes (Auschwitz-draama on jo voittanut mm. Critics’ Choice- ja Golden Globe -palkinnot)

 

Paras musiikki

Ehdokkaat: Vakoojien silta, Carol, The Hateful Eight, Sicario, Star Wars: The Force Awakens

Mahdollinen voittaja: The Hateful Eight/ Ennio Morricone (italowesternsävelistään tunnetun ja vuonna 1928 syntyneen Morriconen käsiin ovat jo päätyneet palkintokauden Golden Globe-, Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot. Hänellä on vuodelta 2007 kunnia-Oscar.)

 

Paras animaatioelokuva

Ehdokkaat: Anomalisa, O Menino e o Mundo (Boy and the World), Inside Out – Mielen sopukoissa, Late Lammas: elokuva, Marnie – tyttö ikkunassa (Omoide no Mânî)

Mahdollinen voittaja: Inside Out – Mielen sopukoissa/ Pete Docter ja Ronnie Del Carmen (Disneyn ja Pixarin uutuus on jo saanut animaationtekijöiden Annie-palkinnon, Golden Globen, Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot sekä leikkaajien killan eli ACEn tunnustuksen)

 

Parhaat visuaaliset efektit

Ehdokkaat: Ex Machina, Mad Max: Fury Road, Yksin Marsissa, The Revenant, Star Wars: The Force Awakens

Mahdollinen voittaja: Star Wars: The Force Awakens/ Chris Corbould, Roger Guyett, Paul Kavanaugh ja Neal Scanlan (retrohenkinen Tähtien sodan jatko-osa on jo saanut BAFTAn ja VESin eli Visual Effects Societyn palkinnon. VES on kuitenkin palkinnut myös The Revenantin ja kriitikot puolestaan Mad Max: Fury Roadin, eli kilpa on tiukka.)

 

Paras käsikirjoitussovitus

Ehdokkaat: The Big Short, Brooklyn, Carol, Yksin Marsissa, Room

Mahdollinen voittaja: The Big Short/ Charles Randolph ja Adam McKay Michael Lewisin kirjasta (finanssimaailman sotkuihin sijoittuva draama voitti käsikirjoittajien killan eli WGAn, Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot. Golden Globe -kilpailussa ei erotella käsikirjoitussovitusta ja alkuperäiskäsikirjoitusta omiin kilpasarjoihinsa, mutta tämän vuoden käsikirjoituksen Golden Globe -voittajaa, Aaron Sorkinin Steve Jobsia, ei ole mukana kummassakaan Oscar-kategoriassa.)

 

Paras alkuperäiskäsikirjoitus

Ehdokkaat: Vakoojien silta, Ex Machina, Inside Out – Mielen sopukoissa, Spotlight, Straight Outta Compton

Mahdollinen voittaja: Spotlight/ Josh Singer ja Tom McCarthy (tositarina toimittajista penkomassa kirkon skandaalia on saanut käsikirjoittajien killalta eli WGAlta tunnustuksen, Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot. Straight Outta Compton tosin on kisan ainoa varsinainen värillisten elokuva, ja koska Oscareita on laajalti moitittu valkoihoisten kisaksi, sillä saattaa tästä syystä olla mahdollisuus yllättää.)

 

Paras puvustus

Ehdokkaat: Carol, Cinderella: Tuhkimon tarina, Tanskalainen tyttö, Mad Max: Fury Road, The Revenant

Mahdollinen voittaja: Mad Max: Fury Road/ Jenny Beavan (vaikka pukusuunnittelijoiden kansainvälinen kilta on palkinnut jo myös parhaan periodielokuvan puvustuksesta Paco Delgadon Tanskalaisen tytön osalta, se luovutti fantasiaelokuvan parhaan puvustuksen palkinnon Mad Max: Fury Roadille. Myös Critics’ Choice- ja BAFTA-palkinnot ovat osuneet hiekka-aavikon pölyissä rullaavalle tulevaisuusvisiolle.)

 

Paras äänimiksaus

Ehdokkaat: Mad Max: Fury Road, Yksin Marsissa, The Revenant, Vakoojien silta, Star Wars: The Force Awakens

Mahdollinen voittaja: The Revenant/ Chris Duesterdiek, Martin Hernandez, Frank A. Montaño, Jon Taylor, Randy Thom (Cinema Audio Societyn palkinto ja BAFTA puhunevat puolestaan. Voitto saattaa tulla myös parhaan äänieditoinnin kategoriassa, jossa ehdokkaat ovat paljolti samat. Vain Vakoojien sillan on korvannut siinä kategoriassa Sicario.)

 

Lähteet: Oscars, Golden Globes, ASC, ACE, Critics’ Choice, BAFTA, Annie Awards, WGA, IDA, DGA

Kuva: The Revenant, 2015/ 20th Century Fox, Regency Entertainment, Monarchy Enterprises

Lisää luettavaa