Rolling Stones -kiertuedokkarin tekijä kuollut

7.3.2015 11:07

Yhdysvaltalainen dokumentaristi Albert Maysles on kuollut 88-vuotiaana. Hän menehtyi New Yorkissa torstaina 5. päivänä kuluvaa kuuta. Maysles tunnettiin veljensä Davidin kanssa mm. Rolling Stones -yhtyeen kiertueen viimeisiä viikkoja vuodelta 1969 kuvanneesta musiikkidokumentista nimeltä Gimme Shelter.

Mayslesien tyylisuunta oli cinema verité, ehdotonta totuutta lähentelevä ja usein siksi epävakaata ja heikosti valaistua kuvaa sisältävä elokuvasuuntaus, mikä teki heidän dokumenteistaan huomionarvoisen omaleimaisia. Gimme Shelterin ohella he loivat mainetta myös muutama vuosi sen jälkeen valmistuneella dokumenttielokuvallaan Grey Gardens, joka valotti John F. Kennedyn lesken tädin ja tämän tyttären elämää rapistuvassa kartanossa. Veljekset toimivat molemmat dokumenttiensa kuvaajina ja ohjaajina.

Mayslesit olivat ehdolla myös Oscarille lyhytdokumentillaan Christo’s Valley Curtain. Vuonna 1931 syntynyt David kuoli jo 1987, mutta Albert jatkoi sen jälkeenkin urallaan aktiivisesti. Hän ehti viime vuonna viimeistelemään elokuvansa Iris, joka keskittyi mm. Valkoisen talon sisustussuunnittelijana vuosia toimineeseen Iris Apfeliin. Kiitellyn dokumentaristin viimeiseksi työksi jäi 30 vuotta tehty kuvaus junamatkustajista, joita hän kohtasi päivittäisellä matkareitillään. Kyseinen dokumentti, In Transit, on saa ensi-iltansa tämän vuoden Tribecan elokuvafestivaaleilla nyt keväällä.

 

Lähteet: Maysles Films, NY Post, Reuters

Kuva: Maysles Films

Lisää luettavaa