In memoriam: Unelmien nainen Anita Ekberg

13.1.2015 20:35

Sunnuntaina 11. tammikuuta Italiassa 83-vuotiaana kuollut ruotsalaislähtöinen Anita Ekberg on saanut monet muistelemaan ikonista vaaleaverikköä. Miss Ruotsiksi 20-vuotiaana kruunattu Ekberg oli sairastanut jo muutamia vuosia. Hänen uransa viimeinen rooli oli tv-sarjassa Il bello delle donne vuodelta 2002.

Uhkeasta ulkonäöstään 1950- ja 1960-luvuilla kuuluisaksi tullut tähti tunnettiin myös nuivasta suhtautumisesta syntymämaataan kohtaan. Hän ei aikomuksesta huolimatta näytellyt koskaan ruotsalaiselokuvissa. Juorulehdistöltä aikoinaan nimen The Iceberg (Jäävuori) saanut Ekberg kohosi ikonin asemaan italialaisohjaaja Federico Fellinin elokuvassa Ihana elämä, josta hänet muistetaan kahlaamassa Marcello Mastroiannin näyttelemän Marcellon unelmien naisena Trevin suihkulähteessä. Ekberg kertoi myöhemmin ruotsalaismedian haastattelussa, että kohtaus kuvattiin helmikuussa, eikä sen tekeminen ollut läheskään yhtä kuumaa kuin kuvat antavat ymmärtää.

Malli ja näyttelijätär Ekberg oli herättänyt huomiota jo ennen Ihanaa elämää, elokuvassa Sota ja rauha. Hänen muita tunnettuja draamaroolejaan ovat propagandapainotteinen Tehtävä keltaisella joella ja agenttielokuva Sininen timantti. Ekberg nähtiin koomikko Jerry Lewis’n rinnalla elokuvissa Huoleton härkätaistelija sekä Jerry avaruudessa, mutta näitä arvostetumpana pidetään hänen osaansa episodikomediassa Boccaccio’70. Federico Fellini soi Ihanan elämänsä näyttelijöille eräänlaisen tribuutin elokuvassaan Haastattelu vuonna 1987, yli 20 vuotta Mastroiannin ja Ekbergin kuulun suihkulähdekohtauksen jälkeen. Mastroianni kuoli jo 1996 72-vuotiaana.

 

Missä nähdä Ekbergin elokuvia?

Kiinan vesillä/Blood Alley (1955): Youtube Movies

Ihana elämä (1960): Viaplay, Youtube Movies

Boccaccio’70 (1962): SFAnytime

 

Lähteet: BBC, EW, NY Times

Kuva: Paramount, Bud Frakes

Lisää luettavaa