TV-leffa: Yksi elokuvahistorian merkkiteoksista

18.10.2014 07:19

Mitä tarkoittaa neorealismi? Sen sijaan, että vastausta hakisi sivistyssanaluettelosta, voi myös katsoa elokuvan Rooma – avoin kaupunki, vaikka se kestääkin pitempään kuin pelkän sanakuvauksen lukeminen. Toisen maailmansodan aiheuttamassa tarvikepulassa ja kurimuksessa syntynyt italialaiselokuva on ymmärrettävistä syistä rosoinen ja dramaattinen.

Rooma – avoin kaupunki sijoittuu vuoteen 1944, jolloin Italian välit natsien johtamaan Saksaan olivat ehkä kireimmillään. Leffan tärkeimpiin hahmoihin kuuluu tulivuorimaisella kiihkolla roolejaan tehneen Anna Magnanin leskiäiti Pina, joka yrittää jatkaa elämäänsä natsien valtaaman Rooman keskellä. Francesco Grandjacquet näyttelee hänen kanssaan avioon aikovaa naapuria, joka sotkeutuu vastarintaliikkeen puuhiin juuri ennen pariskunnan häitä. Mm. koomikkona aikanaan tunnettu Aldo Fabrizi esittää puolestaan isä Pietroa, jonka rooli kasvaa elokuvan edetessä leppoisasta sedästä traagisten tapahtumien todistajaksi ja mieheksi, joka ei pelkää puhua suutaan puhtaaksi.

Roberto Rossellini, elokuvan ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista (muihin käsikirjoittajiin kuului mm. nuori Federico Fellini, josta oli myös tulossa myöhemmin ohjaajasuuruus), käytti elokuvan aiheena omia kokemuksiaan ja aikalaiskertomuksia. Osittain olosuhteiden pakosta ja osittain halusta kuvata todellisuutta mahdollisimman todenkaltaisena Rossellini otti leffansa näyttelijöiksi myös ei-näyttelijöitä ja antoi vuorosanojen muotoutua niiden esittäjien mukaan. Tällä tavoin Rooma – avoin kaupunki -elokuvasta kehkeytyi lopulta neorealismin alkukauden merkkiteos.

Rooma – avoin kaupunki 18.10.2014 klo 21 YLE Teemalla. Lue elokuvan arvostelut ja kommentit Leffatykistä.

Lähteet: Peter von Bagh/ Suuria elokuvaohjaajia: Roberto Rossellini, IMDB, The New York Times

Kuva: YLE

Lisää luettavaa