Jäätävää plagiointia

31.12.2013 07:51

Disneyn uutuusanimaatio Frozen – Huurteinen seikkailu saavutti maanantaina huikean 500 miljoonan dollarin lipputulorajan, kun lasketaan lumisen animaation maailmanlaajuiset kassavirrat yhteen. Talvinen satuseikkailu on odotetun menestyksensä ansiosta joutunut myös plagiarismin kohteeksi. Playbill kertoo, että erään Disneyn kilpailijan uutuusanimaatio koki pian Frozenin ilmestymisen jälkeen markkinoinnin kannalta oleellisen kasvojenkohotuksen.

Phase 4 Filmsin levittämä ja heikosti myynyt The Legend of Sarila sai marraskuussa, paria viikkoa ennen Disneyn Frozenin Yhdysvaltojen ensi-iltaa, uuden nimen ja julisteen. Myös Disneyllä on huomattu kilpailijan markkinointikikkailu, ja yhtiö onkin nyt haastanut The Legend of Sarilan taustavoimat oikeuteen. Kopiointia ei käy kieltäminen, kuten kuvasta näkyy: The Legend of Sarila, eli nyttemmin Frozen Land, omaa miltei identtisen logon verrattuna Disneyn animaatiohittiin.

Mitä muuta yhteistä näillä animaatioilla on? Ei juuri mitään, sillä The Legend of Sarila/ Frozen Land kertoo kolmen inuiitin matkasta kohti luvattua maata, kun taas Frozenissa yritetään pelastaa kuningaskuntaa ikuisen talven kourista. Vaikka The Legend of Sarila aloitti teatterikierroksensa jo viime keväänä eli ennen Disneyn Frozenia, yhtiön kanteessa todetaan, että Frozenin promootiomateriaali on ollut myös Phase 4 Filmsin toimijoiden ulottuvilla kauan ennen Disney-elokuvan ensi-iltaa. Niinpä kopioinnille on ollut hyvää aikaa, joskaan se ei leffan arvoa taida nostaa.

 

Kuva: The Walt Disney Co., Phase 4 Films

Lisää luettavaa