Ryan O’Neal 1941–2023 – neljä seikkaa, joita et ehkä hänestä tiennyt

9.12.2023 23:05
Warner Bros./ Barry Lyndon, 1975

1970-luvun hitteihin lukeutuneen Love Storyn tähti Ryan O’Neal kuoli eilen perjantaina 8.12. O’Nealin sairasti viimeisinä vuosinaan syöpää. 82-vuotiaana menehtynyt O’Neal tuli myös uudemman sukupolven katsojille tutuksi rikossarja Bonesista (2006–2017). Hän vieraili sarjassa useamman kerran Bonesin pahamaineisen isän roolissa. Näiden roolien väliin ja ympärille mahtuu kuitenkin paljon sellaista, jota et ehkä näyttelijästä tiennyt.

  1. Aikoinaan komeasta ulkonäöstään tunnetuksi tullut O’Neal toimi nuoruudessaan alalla, jossa voi olla vaikea välttyä pysyviltä vammoilta. Hän ehti kerätä useita voittoja harrastelijanyrkkeilijänä, kunnes sai kimmokkeen käsikirjoittajaisänsä Charles O’Nealin työn kautta tarjoutua näyttelemään tv-sarjassa. Varsinaista puheroolia nuorukaiselle ei alkuun herunut, mutta hän päätyi tekemään stuntteja.
  2. O’Nealin ensimmäinen iso rooli oli 1960-luvun Peyton Place -saippuasarjan (Pikkukaupungissa tapahtuu) Rodney Harrington – hän näytteli hahmoa kaikkiaan sarjan 501:ssä jaksossa. Sarjan ympärillä kiehunut hurmos näkyi myös Suomessa, jossa O’Neal piipahti juhannuksena 1970. Vuonna 1970 julkaistu Love Story nosti hänet kuitenkin isojen elokuvatähtien joukkoon. Hänet noteerattiin ensimmäistä kertaa myös viihdealan palkintomittelöissä: Love Story toi O’Nealille Oscar-ehdokkuuden. Vuonna 1973 O’Neal tähditti taas palkintokategorioissa huomioitua elokuvaa, Peter Bogdanovichin rikoskomediaa Paperikuu. O’Nealin nimi paistatteli uudelleen Oscar-ehdokkaiden joukossa, mutta tällä kertaa ehdokkuus koski hänen 10-vuotiasta tytärtään ja kanssanäyttelijäänsä Tatum O’Nealia. Tämä myös voitti roolistaan Oscarin – nuorimpana kategoriansa edustajana koskaan. Ryan O’Neal itse ei lopulta voittanut yhtään Oscaria urallaan.
  3. Huippuohjaaja Stanley Kubrick haaveili pitkään saattavansa Napoleonin tarinan elokuvaksi. Projektin hinta paisui kuitenkin mahdottomaksi. Kubrick päätti sen sijaan tuoda valkokankaille Napoleon-tutkimustensa aikana löytämänsä periodikuvauksen Barry Lyndon. Elokuvan nimirooliin pohdittiin tähteä, jolla olisi tarpeeksi valovoimaa saada kalliin tuotannon lipunmyynti taattua. Robert Redford ja Ryan O’Neal olivat molemmat ehdolla osaan, sillä he sopivat siihen ikänsä puolesta ja olivat molemmat sen ajan menestystuotantojen tähtiä. Lopulta Lyndonin osa lankesi O’Nealille. Elokuva oli vuoden 1975 isoimpia floppeja. Sen jälkeen O’Nealia ei nähty enää yhtä suurissa tuotannoissa – Redfordin ura puolestaan jatkoi nousuaan.
  4. Barry Lyndonin varsinainen etunimi on Redmond. Nimi on sama kuin O’Nealin ja Charlien enkelit -tv-sarjan näyttelijä Farrah Fawcettin yhteisellä pojalla. Pariinkin otteeseen naimisissa olleelle (Joanna Moore 1963–1967 ja Leigh Taylor-Young 1967–1974) O’Nealille syntyi kaikkiaan neljä lasta, joista Redmond (s. 1985) on ainut, jonka äidin kanssa hän ei ollut naimisissa. O’Nealin suhde Fawcettin kanssa kesti katkoineenkin silti pidempään kuin muut: hän palasi tämän vierelle vielä Fawcettin sairastuttua parantumattomasti. Fawcett kuoli syöpään vuonna 2009. O’Nealin vanhempi poika Patrick totesi isänsä poismenon jälkeen: Nyt he tapaavat jälleen. […] Hänellä oli kova ikävä [Farrahia].

 

Lähteet: THR, Deadline, BBC, Vogue

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa