Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1954)

Alkuperäinen nimi: 20000 Leagues Under the Sea
- Tunnetaan myös nimillä:
- 20 000 Leagues under the Sea
- Ensi-ilta: 21.10.1955
- Ohjaajat:
- Richard Fleischer
- Käsikirjoittajat:
- Earl Felton, Jules Verne
- Pääosanäyttelijät:
- James Mason, Kirk Douglas, Paul Lukas, Peter Lorre, Robert J. Wilke
- Maat:
- USA
- Kielet:
- englanti
Aiheeseen liittyvät uutiset
Lisbeth Salanderin paluu saattaa pitkittyä
Ohjaaja David Fincher oli aikeissa ohjata Disneylle uusintaversion elokuvasta Sukelluslaivalla maapallon ympäri, mutta projekti on nyt kaatunut omaan mahdottom... Lue loput
Saman kategorian TOP-leffoja
Suosituksia
Kommentit

Paranoid
Käyttäjä
Tämähän oli sangen viihdyttävä seikkailu ja yllättävän hyvin leffassa tavoitettu Vernen aikaiset tunnelmat. Douglas j&au... Lue loput

Titan90
Käyttäjä
Jules Vernen romaaniin perustuva 1800-luvulle sijoittuva seikkailuelokuva, jossa salaperäinen merihirviö terrorisoi kansainvälisiä vesiä... Lue loput
Kommentit
Paranoid
Käyttäjä
07.10.20 klo 21:11
Tämähän oli sangen viihdyttävä seikkailu ja yllättävän hyvin leffassa tavoitettu Vernen aikaiset tunnelmat. Douglas jälleen osassa, jossa saa toteuttaa itseään painimalla ja mättämällä turpaan ystäviä ja vihollisia.
James Mason sopiva hemmo kapteeni Nemoksi.
Kolme puol.
Titan90
Käyttäjä
02.02.19 klo 15:00
Jules Vernen romaaniin perustuva 1800-luvulle sijoittuva seikkailuelokuva, jossa salaperäinen merihirviö terrorisoi kansainvälisiä vesiä upottaen laivan toisensa perään. Osa pitää hirviötä legendana, osan mielestä se on totisinta totta ja tämä jos mikä saa aikaan ristiriitoja ihmisten välillä. Matkalle selvittämään totuutta lähtee laiva, johon mukaan astuu myös universaalisti tunnettu meribiologi. He seilaavat ja seilaavat pitkin meriä, mutta mitään ei tunnu löytyvän. Lopulta kuitenkin kohtaaminen on väistämätöntä ja laivan ottaessa osumaa, kaksikko sekä suulas merikarhu (Kirk Douglas) joutuvat veden varaan. Merihirviö paljastuukin huippumoderinksi sukellusveneeksi, jonka kapteeni Nemo päättää ottaa kolmikon vieraakseen tai joidenkin mielestä panttivangeikseen.
Loppuelokuva onkin sitten enemmän moraalista pohdintaa siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Onko oikein upottaa laivoja, joiden omistajat orjuuttavat ihmisiä? Nemolla on hallussaan teknologiaa, jonka avulla pystyisi auttamaan ihmiskuntaa, mutta onko aika sille vielä valmis? Onko oikein, että hän on niin kyyninen koko maanpäällistä elämää kohtaan ja missä menee koston tai oikeuden raja?
20 000 Leagues Under the Sea kärsii valitettavasti aika pahasti ajan hampaasta, kuten monella scifi-teoksella on tapana. Tarinakaan ei oikein jaksa innostaa mitenkään erityisesti, eikä hahmoista tunnu lopulta löytyvän yhtäkään oikeasti kiinnostavaa. Biologi yhdessä apurinsa kanssa ovat surkeita seinäruusuja ja Douglas merikarhuna hieman liiankin auktoriteettejä kammoksuva ollakseen niin sanotusti hyvis. Loppupuolen taistelu jättiläiskalmarin kanssakaa ei onnistu pelastamaan, sen verran tökerösti se on tehty. Kirsikkana kakun päällä on lopun viime hetken selviytyminen, jonka olisi voinut jättää pois.
Kokonaisuudessaan siis melko ontto elokuva, joskin jonkinlaista krediittiä täytyy antaa uskalluksesta yrittää koko ideaa. Aikakausi huomioiden tehosteet ovat melko hyviä, joskaan kuten ilmaisin, ne eivät millään kestä nykyajan standardeja. Ne kaikkein parhaat teokset pystyvät siihen, kaikista epätodennäköisyyksistä huolimatta.
Ludil
Käyttäjä
19.06.18 klo 10:42
Disney-leffaksi luokiteltu vuoden 1954 ”Sukelluslaivalla maapallon ympäri” on varsin mukiinmenevä versio Jules Vernen kapteeni Nemo-romaaneista. Silmiinpistävintä siinä on vielä nykypäivänäkin enimmäkseen hienon näköiset lavasteet, josta se on voittanut ansaitut Oscarinsa. Noin muuten leffa vetelee suurpiirteisesti Vernen tarinoita ja on lisännyt lapsekasta kohellusta ja jonninjoutavaa hoilottelua sellaisiin kohtiin, joitten kirjaversiossa saattoi olla tieteissävyistä analyysiä. ”Tiede, pyh, kuka sellaista muka kaipaa – korvataan ne osiot sikaria tupruttavalla hylkeellä niin kaikki ovat tyytyväisiä”, elokuvan tekijät lienevät laskelmoineet. Mjaah – meh.
Saahan omaa tulkintaa olla, kunhan se on perusteltua. Kirk Douglas on tietty juu tähteydessään perusteltu harppuunamestari Ned Landin rooliin, mutta onko kipparikallemaisesti somistautuva sankariuros tarinallisesti päähenkilön tittelin ansaitseva kun muistelee, että kirjan Ned on sivuhahmo ja yks kehvelin ronkeli? Tavallaan tässä versiossa jäi hieman hämäräksi se, mikä epäloogisesti purskuttavan leffan pointti on. Onko kapteeni Nemo muna vai kala? Professori Aronnaxin motiivit ovat niin mitkä? Ehkä nuo seikat kuuluvat osastoon ”ihan sama, kunhan tunnelma on seikkailullinen”. Jos ei muu niin James Masonin Nemo vastaa mielikuvaani kapteeni Nemosta ja ryhdistää leffaa oikealla olemuksellaan – urkukohtaukset esimerkiksi ovat klassistakin klassisempaa elokuvamateriaa. Arvelen kuitenkin, että Willy Fogin turriversio saattaa olla sisällöltään vernemäisempi kuin 50-luvun Hollywood-tuote.
HAL9000
Käyttäjä
01.06.15 klo 01:02
Klassistakin klassisempi seikkailuelokuva on paitsi eräs hienoimmista merielokuvista myös ikäänsä nähden näyttävä sukellusvene-elokuva. Disney on valmistanut todella huolella ja ammattitaidolla aikansa teknisen huippusaavutuksen. Kohta satavuotias Kirk Douglas on tässä näyttelijäuransa aallonharjalla. Myös elokuvan leikkaaja Elmo Williams täytti hiljan 102 vuotta! Mahtoikohan tämä muuten lukeutua Cousteaun suosikkielokuviin?




J.Lipponen
Käyttäjä
21.07.12 klo 21:00
Osittain ajan kalvama, mutta siltikin todella viihdyttävä elokuva.
Edellinen sivu | 1 2 | Seuraava sivu