Varsin hauska ja toimiva lännen komedia.

13.9.2012 08:53

Alkuperäinen nimi:The Villain
Valmistusvuosi:1979

Miss Charming Jones (Margret) lähtee hakemaan aimo summan rahaa, kun tämän isä aikoo antaa nämä tälle perinnöksi. Rinnallensa Charming saa Handsome Strangerin (Schwarzenegger), jotta matka sujuisi ongelmitta. Eräs rikas pankkiiri Avery Jones (Martin) ei kuitenkaan halua Charmingin saavan rahoja, joten päättää lähettää konna Cactus Jack Sladen (Douglas) noutamaan niitä. Handsome Stranger osoittautuu kuitenkin tavallista kovemmaksi vastukseksi…

Elokuvan kulkua ja tasoa avittaa se, että kärkikolmikon, Kirk Douglasin, Arnold Schwarzeneggerin ja Ann-Margretin välinen kemia pelaa hyvin. Varsinkin ensimmäisenä mainitut Douglas ja Schwarzenegger tekevät molemmat leppoisat ja hyväntuuliset roolisuoritukset, joka pelastaa tunnelmaa paljon. Kaktus-Jack on meinaan täysin hullunkurinen ja pähkähullu elokuva, joka on kuin joku Looney Tunes-jakso, jossa Kelju K. Kojootti yrittää kaikilla mahdollisia tavoilla saada Maantiekiitäjän kiinni. Tässä vain Kaktus Jack Slade yrittää saada Handsome Strangerin satimeen. Tämän takia leffa vaatii katsojaltaan oikeanlaista asennoitumista, ja itse ainakin suosittelisin jokaista katsomaan Kaktus-Jackin rennolla päällä alusta loppuun, sillä niin sen sisältö ja huumori välittyy, sekä toimii parhaiten.

Tarina vaikutti etukäteen itse asiassa hieman tylsältä, mutta paljastuu elokuvan edetessä varsin mielenkiintoiseksi. Leffan vanha 1800-luvun tunnelma auttaa syventymään juoneen – ja mukana on paljon viittauksia muihin western/seikkailu-leffoihin. Osansa pilkasta saavat esimerkiksi Steven Spielbergin ohjaama Indiana Jones ja Kadonneen Aarteen metsästäjät ja Sergio Leonen valmistama dollaritrilogia.

P.S. Varoitan Douglaksen faneja siitä, että tässä hänestä on tehty suuri pelle, joka epäonnistuu kaikessa, mitä hän ikinä yrittääkään. Ja Schwarzeneggerin ihailijoille tiedoksi, että hän ei sen sijaan pääse elokuvassa aseilla lainkaan paukuttelemaan, joten älkää odottako sellaista!

Arvosteltu: 13.09.2012