Törmäsin tähän elokuvaan aikalailla sattumalta, mutta koska elokuvan näyttelijäkaarti koostui mielenkiintoisista nimistä kuten Keanu Reeves, Dennis Hopper ja Crispin Glover, mielenkiintoni tätä leffaa kohtaan nousi. Tämän lisäksi yleensä nämä n. 7 tähteä IMDB:ssä saaneet pienen budjetin elokuvat ovat osoittautuneet ali-arvostetuiksi, niin päätin hankkia käsiini River’s Edgen. Elokuva seuraa pienen nuorisojoukon elämää 80-luvun amerikassa, hevimusiikki pauhaa ja pukeutumistyyli on täynnä nahkaa ja farkkukangasta. Tämä on siis tältä kannalta katsottuna perinteinen ”highschool-movie” täynnä lupaavia nuoria näyttelijöitä, mutta pinnan alta löytyy hieno ja kohauttava elokuva, joka jaksaa herättää ajatuksia vielä tänäkin päivänä.
Elokuva starttaa siitä kun yksi nuorisojoukon pojista tappaa Jamien, tytön joka kävi samaa koulua koko elokuvan nuorisojoukon kanssa. Nyt kapinoivan ja kasvukivuissa olevan nuoren kaverijoukon on kohdattava tämä karu asia kasvotusten, tätä ja esimerkiksi Keanu Reevesin Matt-hahmon huonoa suhdetta vanhempiinsa käsitellään elokuvan edetessä omintakeisella, jopa surrealistisellakin tavalla. Muutamissa kohdissa mieleen tuleekin jopa David Lynchin elokuva Blue Velvet, River’s Edgessä Dennis Hopperilla onkin sattumoisin melko samantyyppinen roolihahmo kuin Blue Velvetissä.
Leffan vahvuuksiin kuuluu ensinnäkin hyväksi osoittautuva näyttelijäkaarti, toki mitään oscarin arvoisia suorituksia ei kaikilta nähdä, esimerkkinä tästä olkoon Keanu Reevesin haparoiva suoritus, mutta toisaalta jokainen näyttelijä tuo elokuvaan oman mausteensa. Päällimmäisenä esiin nousevat Crispin Gloverin ja Dennis Hopperin hienot roolisuoritukset, mutta myös Samsonia esittävä Daniel Roebuck tekee maininnan arvoisen suorituksen kärsivänä teinipoikana. Gloverin rooli vaikuttaa aluksi hieman humoristiselta ja jopa överiksi vedetyltä, mutta toisaalta hän tulkitsee persoonallisen nuorukaisen osaa, ja on siis tärkeä osa elokuvaa. Dennis Hopperia tuskin voi liikaa ylistää, hän on onnistunut valinta esittämään hieman seonnutta ja synkän taustan omaavaa keski-ikäistä miestä.
River’s Edgessä on kuvattu hienolla tavalla nuorten, alle 20-vuotiaiden ihmisten elämänmenoa 80-luvun amerikassa. Kylmä sota painaa yhä päälle ja Neuvostoliitto on vielä voimissaan, tulevaisuudesta on siis hatara kuva mielessä, eletään vain tässä ja nyt henkisen murroksen ja myllerryksen keskellä. Elokuva tuo esille nuorten kärsimystä ja ahdistusta yllättävänkin suoraan ja synkällä tavalla, tämä oli yksi mieleenpainuvimmista asioista elokuvassa, mikä ei välttämättä välity kunnolla vielä trailerista. Elokuvan on sanottu kohauttaneen 80-luvulla, mutta se jaksaa mietityttää vielä tänäkin päivänä yhä suuremmalla syyllä kaikkien kouluammuntojen ja nuorten itsemurhien takia nykykulttuurissamme.
Ennen River’s Edgen katsomista mietin, olisiko tämäkin niin sanottu ”aliarvostettu” elokuva kuten monet kommentit antoivat olettaa, ja kyllä minä ainakin yhdyn elokuvaa kehuviin kommentteihin. Toki heikkouksiakin löytyy, mutta silti tarjolla on monia mieleen jääviä roolisuorituksia ja ennenkaikkea ajatuksia esiin tuova tarina, ja sitä River’s Edge ainakin minulle merkitsee. Suosittelen ehdottomasti kaikille nuoruuttaan eläville tai jo sen eläneille, sillä tämä elokuva on harvinainen helmi.