Tunnelman luominen on Halloween-leffoissa tärkeä asia, ja nelonen hoitaa tämän puolen melko hyvin.

28.9.2007 23:39

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Halloween 4: The Return of Michael Myers
Valmistusvuosi:1988
Pituus:88 min

Halloween-sarjan oli tarkoitus ottaa kolmannen osan myötä itselleen uusi ilme erillisten, halloween-juhlapäivään liittyvien tarinoiden muodossa, mutta Michael Myersin hahmon suosion myötä sarja palasi juurilleen neljännessä osassa. Ykkösosan jälkeen ei mitään klassikkoja ole tuotettu, mutta viimeisintä Resurrection-roskatekelettä lukuunottamatta sarja on pysynyt ihan kohtuullisena, ja neljäs osa kuuluu oikeastaan parempaan päähän.

Kakkososasta kuin ihmeen kautta hengissä selvinnyt Michael Myers pakenee mielisairaalasta ja suuntaa kohti Haddonfieldia, jossa hänen siskontyttärensä Jamie asuu ottoperheensä kanssa. Perässä kuitenkin seuraa myös yhä elossa oleva tohtori Loomis, joka tekee kaikkensa estääkseen vuosien takaisen verilöylyn toistumisen.

Kärkikolmikko Donald Pleasence, Danielle Harris ja Ellie Cornell vetävät parhaat roolisuoritukset, vaikka edesmennyt Pleasence – rauha hänen sielulleen – tuntuukin tässä osassa välillä turhan teatraaliselta. 11-vuotiaaksi todella uskottava Harris on loistava Myersin jahtaamana Jamiena, eikä Ellie Cornellkaan jätä leffan pääkirkujana katsojaa kylmäksi.

Tunnelman luominen on Halloween-leffoissa tärkeä asia, ja nelonen hoitaa tämän puolen melko hyvin. Perinteisistä tunnusmusiikeista hiukan muokatut versiot tuovat öistä ja karmivaa henkeä ruudulle taas, vaikkei ihan niin hyvin kuin aiemmissa elokuvissa. Joitakin tosi kutkuttavia kohtauksia löytyy, esimerkkeinä mainittakoon Jamien ja Rachelin pako kattotasanteelle ja lopun autokurvailu. Pelottavuustekijä on siis hyvin hallussa, mutta lopullinen kruunaus oivaksi jatko-osaksi tapahtuu viimeistään todella yllättävän käänteen sisältävän loppukohtauksen aikana.

Pahimmat miinukset leffalle löytyvät naurettavan epäloogisista tapahtumista, huonosta leikkauksesta ja hahmojen idioottimaisesta käytöksestä. Kauhugenressä tämä on tietysti yleistä, mutta tässä elokuvassa sitäkin näkyvämpää. Myös kalloja murskaavan ja kurkkuja auki repivän Michaelin voimat ovat jotenkin ylilyötyjä, vaikka senkin voi toisaalta nähdä osittain positiivisena asiana.

Halloween 4 on sarjan ystäville pakollinen katsottava. Vaikka se on välillä typerä ja katsojaa aliarvioiva, se tuo silmien eteen juuri sitä, mitä lupaakin: kauhuelokuvan täynnä shokkeja, jännitystä ja toimintaa… ja Michael Myersin.

nimimerkki: Zelner

Arvosteltu: 28.09.2007

Lisää luettavaa