Toteutusta vaivaa vahva keskinkertaisuus.

1.6.2006 16:58

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Friends with Money
Valmistusvuosi:2006
Pituus:88 min

”Odotammeko vain kuolemaa”, nelikymppinen ja ryppyinen Jane (Frances McDormand) kysyy maatessaan sängyssä oletettavasti kaappihomon aviomiehensä, herttaisen Aaronin (Simon McBurney) vieressä. Tähän ja otsikkoonsa, Friends with Money (2006), kiteytyneenä sisältyy elokuvan Rikkaat rakkaat ystävät olennainen pohdiskelu. Tuoko ikääntyville ihmisille varallisuus lainkaan lohtua vai olemassaolon tuskaa?

Ja kyllä, Frances McDormand on ihastuttava tuittuisen ikäraadon roolissa, jossa on aitoa lämpöäkin, kiitos vastaparinsa Simon McBurneyn, joka jättää täysin tulkinnan varaan onnellisuutensa ja seksuaalisuutensa. McDormandin suorituksessa on haistettavissa aikuisdraaman vaateita, jotka ovat musta huumori ja samastumiskelpoinen henkilöhahmo. Janen oikuttelut eivät hellyytä, mutteivät ärsytäkään, kuten vaarana on yleensä tapahtua. Päinvastoin, ”niinhän se on”, lipsahtanee huomaamattakin ulos suusta.

Ohjaajatar Nicole Holofcenerin käsissä musta huumori ei missään vaiheessa murtaudu satiirin tasolle, mikä on hienoinen pettymys. Vain muutamaan otteeseen Holofcenerin itse käsikirjoittama tarina pääsee oikeuksiinsa ovelilla letkautuksilla. Muuten toteutusta vaivaa vahva keskinkertaisuus, jota näyttelijäkaarti pyrkii vahvasti olemaan huomiomatta keskittyessään roolisuorituksiinsa.

[u]Aiemminkin jo nähty[/u]

Köyhä ja onneton Jennifer Aniston tuo vastakkainasettelua rikkaiden pariskuntien arkielämälle, jossa ystävyspiirin keskellä vallitsevia suhteita on perustettu toisaalta rahan ja toisaalta aitojen tunteiden välille. Olivia (Aniston) ei ole löytänyt rikkauksiaan eikä rakastaan, lähinnä päinvastaisuuksia. Franny (Joan Cusack) treffittää Olivian kuntoilija Miken (Scott Caan) lähipiiriin. Jennifer Aniston tuntuu olevan palkattu mukaan markkinointitarkoituksia varten, mistä kertoo jo se, että lähinnä pärstäkertoimensa vuoksi valittu Scott Caankin saa aikaan parempaa jälkeä kuin entinen Frendi.

Anistonin näyttelijänkyvyistä ei todellakaan voi kaksista palautetta antaa, hauska-Jenniferin ja epätoivoinen-Jennifer vuorottelevat kolmekymppisen näyttelijättären ylikiireisessä elokuvakalenterissa. Mikäli katsoja muistaa, Anistonin esittämä Olivia vastaa prikulleen 2000-luvun alussa valmistunutta Kilttiä tyttöä. Ei siinä, etteikö Friends with Money löytäisi muutenkin vastineensa niin Willard Carrollin Playing by Heart (1998) ja Mike Nicholsin Closer (2004) -parisuhdedraamoista.

Yhdessä maineikkaat sivunäyttelijät kuitenkin hurmaavat katsojansa ikäongelmiensa keskelle, vaikka pääosassa onkin nimellisesti toistaitoinen Jennifer Aniston. McDormand ja McBurney (sattumaa?) eivät jää keskelle näyttämöä, sillä Joan Cusack, Catherine Keener ja Jason Isaacs ovat mukana antamassa vahvan panoksensa parisuhteiden ankeille päiville.

[u]Kliimaksi jää uupumaan[/u]

Hyvin hidasalkuinen elokuva päättyessään jättää hahmonsa ajelehtimaan elämän aalloille, mikä vastannee näkemystä yli nelikymppisten elämästä. Elämä ei lopu, muttei suurta finaaliakaan ole odotettavissa. Kuitenkin vakavimmatkin ongelmat tuntuvat ratkeavan liian helposti, mikä osaltaan vesittää toteutusta.

Aivan pahin kardinaalivirhe löytyy rakenteesta. Pariskuntien välinen dynamiikka puuttuu lähes täysin, sillä kaikki sähköisyys ja elävyys unohtuu yhteisissä kohtauksissa, joiden tarkoituksena lienee vain selittää tarinaa ja sen uusimpien käänteiden merkitystä henkilöhahmoilleen. Mikä pahinta, elokuva jopa laahustaa yhteisissä tapaamisissa, joissa päinvastoin pitäisi valmistua suurta kliimaksia varten.

nimimerkki: Martin van Wetten

Arvosteltu: 01.06.2006

Lisää luettavaa