Tarjoaa kertanaurut, ei muuta, eikä toivottavasti ainakaan jatko-osaa…

27.1.2009 20:20

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Get Smart
Valmistusvuosi:2008
Pituus:112 min

Muistan joskus pienenä vanhaa Maxwell Smart-agenttisarjaa töllöstä tapittaneeni. Mieleen tuosta sarjasta jäi erityisesti agenttien hauska vekotin, kenkäpuhelin. 60-luvun sarjasta onkin nyt Hollywoodissa väännetty koko illan komediaelokuva pääosassa Maxwell Smartina Steve Carell.

Maxwell Smart (Carell) työskentelee CONTROL-nimisessä vakoojavirastossa, ja haaveilee jonakin päivänä pääsevänsä aidon agentin hommiin. Heidän virastonsa arkkivihollinen KAOS tekee kuitenkin yllätyshyökkäyksen CONTROL:in päämajaan, jonka jälkeen kyseinen pahisorganisaatio uhkaa tuhota maailman. Smartin unelma käy toteen, kun häntä pyydetään agentiksi, ja hän saa parikseen kokeneemman agentti 99:n (Anne Hathaway).

En muista paljoa vanhaa sarjaa katsoneeni, mutta mieleen monia juttuja siitä tämä elokuva tuo mieleen. Vanhasta sarjasta on säilytetty Smartin käveleminen CONTROL:in päämajaan useiden panssariovien läpi ja lopulta puhelinkoppihissiin, ja jopa sarjassa esiintynyt auto. Kenkäpuhelinkin vilahtaa elokuvan loppupuolella.

Salainen Agentti 86:n huumori perustuu lähinnä tilannekomiikkaan, eli hassuihin kommelluksiin, joihin aloitteleva agentti ajautuu. Parhaimmillaan useat vitsit ovat kovasti ääneen naurattavia, huonoimmillaan kuivakkaa läppää, joka ei suupieliä pahemmin kohota. Steve Carell osaa muutamissa kohtauksissa tuoda Maxwell Smartin hahmoon koomisuutta lausuessaan joitakin repliikkejä tutuksi tulleella pokerinaamallaan, mutta pitkän päälle se alkaa hieman ärsyttämään. Smartin agenttikollegoita esittävät Anne Hathaway, sekä Dwayne Johnson aka The Rock. Hathawayn suorituksesta minulla ei pahemmin ole sanottavaa. Dwayne Johnson on jälleen hieman ”pullistelevassa” roolissa, kuten aiemmissa elokuvissaan tyyliin Skorpionikuningas. Hölmöilevät insinööriystävykset Bruce ja Lloyd eivät saa sanottua paljon mitään hauskaa. Boratissa ja Meet the Spartanssissakin vilahtanut Ken Davitian on tässä elokuvassa pienessä roolissa.

Odotukset tätä elokuvaa kohtaan eivät olleet korkealla ennen sen katsomista, ja onneksi, sillä muuten pettymys olisi ollut suurempi. Leffa nauratti melko paljon, mutta se on pilattu ylipituudella (lähes kaksi tuntia pitkä), ja kaavamaisilla agenttitoimintakohtauksilla, jotka varsinkin loppua kohden ovat liian pitkiä ja puuduttavia katsella. Loppupeleissä tästä teoksesta ei jäänyt paljon mitään käteen, eikä siitä muista yhtään niin hyvää vitsiä, että niitä voisi jälkeenpäin naureskella. Annankin tästä hyvästä arvosanan, joka on hieman keskivertoa alempi. Kertanaurut Agentti 86 tarjoaa, ei muuta, eikä toivottavasti ainakaan jatko-osaa…

Arvosteltu: 27.01.2009

Lisää luettavaa