”Olipa kerran, kauan sitten, kaksi haltijaa: Valon ja pimeyden haltija. He taistelivat toisiaan vastaan ukkosella ja salamalla, pimeydellä ja auringolla, koko vuosituhansia kestäneen elämänsä ajan. Kun haltijat viimein ymmärsivät tämän ikuisuuksia jatkuneen sodan turhuuden, he rakensivat Ymmärryksen Sydämen jonka kantaja voisi palauttaa sovinnon maan päälle. He piilottivat sen monien vaarojen taakse, kauas kaikesta elollisesta. Vuosisatoja metsän väki etsi sitä kunnes aikojen myötä Sydämen olemassaolo unohdettiin ja tieto siitä jäi elämään vain satuihin ja tarinoihin.”
Näillä sanoilla alkaa viimeisin Rölli-elokuva Röllin Sydän. Tarinan alussa Rölli kohtaa metsässä menninkäistyttö Millin, josta tulee hänen uusi ystävänsä. Mutta koska röllit ja menninkäiset ovat luonteiltaan täysin toistensa vastakohtia, muut Röllikylän asukkaat eivät Milliä hyväksy, vaan yrittävät aluksi päästä eroon hänestä. Tilanne saa kuitenkin pelottavan käänteen, kun Milli ilmoittaa suuren vaaran uhkaavan hänen kotimetsäänsä: Kaikkialle on ilmaantunut outoja mustia laikkuja, jotka muuttavat kaiken kiveksi. Sama ilmiö uhkaa levitä Röllimetsäänkin ja ainoa keino pysäyttää kivettyminen on löytää Ymmärryksen Sydän, joka on Talven Maan ikijäässä. Tästä syystä Rölli, Milli, Lakeija, Rupeltaja ja Riitasointu lähtevät matkalle kohti tuota maagista esinettä, joka voi pelastaa kaiken.
Röllin Sydän on järjestyksessään sarjan kolmas elokuva ja sitä edeltävät Rölli – Hirmuisia Kertomuksia (1991) sekä Rölli ja Metsänhenki (2001). Se ei ole kuitenkaan edeltäjiensä tapaan näytelty elokuva vaan piirrosanimaatio, vieden näin Röllin maailman uusiin ulottuvuuksiin. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut animaation erikoismies Pekka Lehtosaari, joka tunnetaan paremmin lukuisista suomenkielisistä animaatiodubbauksistaan.
Elokuvan juoni on kokonaisuutena toimiva, lämminhenkinen fantasiasatu, joka sopii kaikenikäisille. Sen perusidea on hyvä ja se sopii yhteen Röllimaailman kanssa. Perinteiset sadun elementit (toiminta, huumori, suru, ilo) ovat myös kohdallaan ja niitä on hyödynnetty sopivasti. Elokuvassa Lehtosaari on myös monin tavoin käyttänyt animaation suomia vapauksia (esim. kohtauksessa jossa retkikunta pakenee hirviöhaukia järvellä) ja saanut näin aikaan suuremman fantasiaseikkailun kuin näytellyissä elokuvissa. Lisäksi suomalaisuus on elokuvassa kiitettävästi mukana (esim. sauna, talvi, revontulet, Suomen luonto). Ulkoasun suhteen elokuva on upea: Sulava ja värikäs animaatio sekä erinomainen hahmosuunnittelu osoittavat sen että elokuvan tekoon on käytetty sekä aikaa että rahaa.
Kaiken kaikkiaan Röllin Sydän on elokuvana myönteinen erikoisuus ja ehdoton merkkipaalu suomalaisessa elokuvahistoriassa. Taianomainen seikkailu, joka näyttää että Suomestakin löytyy laadukkaan pitkän animaation tekoon tarvittavaa osaamista ja mielikuvitusta.