Spede-elokuvaksi melko ankea tekele.

15.3.2009 22:18

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Liian iso keikka
Valmistusvuosi:1986
Pituus:103 min

Ere Kokkonen (1938 – 2008) tuli suomalaisille tunnetuksi 1970- ja 1980-luvuilla lähinnä Uuno Turhapuro -elokuvien ohjaajana, mutta kyllä herra siinä sivussa teki paljon muitakin elokuvia, kuten tämän nyt arvosteluvuorossa olevan rikoskomedian Liian iso keikka vuodelta 1986.

Leffan juoni on jokseenkin seuraavanlainen: Nikolai Savtsenko, tuttavallisemmin Nig, (Ville-Veikko Salminen) johtaa Rikokset puolestanne Oy -nimistä firmaa. Firman muut työntekijät ovat nimeltään Hikka (Vesku Loiri), Pete (Aake Kalliala) ja Nigin pikkusisko Mandi (Hannele Lauri). Kopla suunnittelee suurta raha-auton ryöstökeikkaa, mutta sitä ennen ehtivät toki tehtailla muutamia pienempiä rikoksia. Komisario Koistisella (Pentti Siimes) on hikiset paikat, kun hän yrittää selvittää koplan tekemiä rikoksia. Koistinen saa parikseen jokseenkin erikoisen etsivän (joka kertoo olevansa myös keittäjä) Eeva-Riitta Raitakarin, joka pian arvaa rikosten takana olevan sama joukkio.

Elokuvan juoni ei ole mitenkään erikoinen, mutta Pentti Siimes ja Ritva Valkama onnistuvat kuitenkin tekemään elokuvan parhaat roolit hauskana poliisiparina. Myös Vesa-Matti Loiri on tuttuun tapaansa hauska roolissaan. Tosin leffa on rakennettu ehkä liiaksi Loirin esittämän Hikka-hahmon varaan. Muut näyttelijät (Kalliala, Salminen ja Lauri) jäävät auttamattomasti Loirin varjoon, mikä on sääli. Vaikka leffa ei ole mitenkään erikoinen, on siihen saatu mukaan myös muutama hauskakin juttu. Lopun tosin olisi voinut totetuttaa hieman toisinkin.

Alun perin tekijät suunnittelivat tälle myös jatko-osaa, mutta ne suunnitelmat vesitti leffan saama huono vastaanotto elokuvateattereissa. Katsojia oli vain hieman yli 100 000, joka on Spede-elokuville varsin kehno suoritus, kun 80-luvun parhaimpina vuosina näitä leffoja kävi katsomassa parhaimmillaan jopa yli puoli miljoonaa suomalaista.

Mielenkiintoisena tietona kerrottakoon, että leffan saaman alhaisen katsojamäärän vuoksi leffaa ei aluksi mainostettu ollenkaan Spede-elokuvana. Leffan saama huono katsojamäärä sen sijaan aiheutti (jälleen kerran) välirikon Pasasen ja Kokkosen välille.

Kokonaisuutena Liian iso keikka on Spede-elokuvaksi melko ankea tekele, eikä se onnistu tarjoamaan kuin muutamat naurut. Kuitenkin siitä huolimatta tätä voi suositella kaikille Kokkosen ja Pasasen huumorista pitäville, erityisesti heidän tosifaneilleen.

Arvosteltu: 15.03.2009

Lisää luettavaa