Raha ei tuo onnea ja ahneella on paskainen loppu.

29.6.2003 10:37

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Scarface
Valmistusvuosi:1983
Pituus:170 min

Brian De Palman uran parhaisiin leffoihin kuuluu ehdottomasti klassinen tarina Tony Montanan noususta ja tuhosta ja täytyy myöntää että elokuva oli paljon upeampi kuin muistin, varsinkin laadukkaana DVD:nä.

Kuubasta saapuu jenkkeihin monia ihmisiä. Pikkurikollinen Tony Montana löytyy näiden joukosta. Suuta soitteleva ja kokoajan uhoava hebbu aloittaa uransa Amerikoissa pikku jutuilla, kunnes saa isomman huumekeikan innostuttuaan uhoilemaan gangstereille. Montana kavereineen järjestää verilöylyn ja saa sekä rahat ja huumeet. Tästä lähtee rakentin lailla nousuun Tony Montanan eli arpinaaman ura, mutta kuten tiedetään raha ei tuo onnea ja ahneella on paskainen loppu.

Oliver Stone on tehnyt upean käsikirjoituksen, jota De Palman ohjaus täydentää upeasti. Al Pacino tekee Montanana paremman roolin kuin Kummisedissä. Pacino on uskottava uhoavana ja kiroilevana gangsterina, eikä muutkaan roolisuorituksen ole huonoja. Leffan musiikit ovat myös erittäin upeaa kuunneltavaa ja sopivat leffaan täydellisesti.

Moottorisahakohtauskin on kovaa tavaraa vaikka siinä ei sahausta juuri näykkään, mutta leffan parhaaksi kohtaukseksi nousee kuitenkin kohta jossa Tony Montana katselee taivaalla lentävää ilmalaivaa jossa vilkkuu teksti ”The world is yours” edellä mainittujen hienojen musiikkien säestämänä.

Scarfacesta löytyy klassisia lausahduksia ja niistä suurin osa tulee Montanan suusta ja suurin osa alkaa tai loppuu sanaan ”fuck”. Hieno ohjaus, hieno kässäri, upeat näyttelijät, mahtipontiset musiikit ja kaikkienaikojen paras huumeinen gangsterileffa on kasassa, josta ei puutu mitään.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 29.06.2003

Lisää luettavaa