Fort Holmanin verilöyly on hieman tuntemattomampi, Tonino Valeriin ohjaama spagettiwestern. Valeriin tätä seuraava elokuva oli vuonna 1973 valmistunut, Terence Hillin tähdittämä Nimeni on Nobody, jonka taas kaikki spagettiwesternien ystävät varmasti tuntevatkin paremmin. Fort Holmanin verilöyly on myös perinteistä spagettiwestern-tyyliä hyvin edustava elokuva. Toisin sanoen se sisältää toiminnallisen ja ruudintäytteisen tarinan.
Elokuva on tähditetty varsin nimekkeellä joukolla. James Coburn, Telly Savalas ja Bud Spencer esiintyvät muiden aikalaistensa tuttujen kasvojen kanssa tässä kovaotteisessa, mutta silti varsin verettömässä elokuvassa.
Eletään Yhdysvaltojen sisällissodan aikaa ja pohjoisen joukkojen eversti Pembrokella (James Coburn) ovat asiat huonossa jamassa. Hänen ja ylempiarvoisten pohjoisen upseerien mainetta on kolhaistu, kun Fort Holmanin ratsuväen linnoitus on joutunut vihollisten käsiin. Onnekseen Pembrokelle tulee tilaisuus korjata tilanne vielä itselleen kun pohjoisvaltion sotilaat ovat hirttämässä pientä joukkoa lainsuojattomia. Pembroke tarjoaa näille miehille mahdollisuuden selvitä hirrestä jos he lähtevät hänen mukaansa tekemään iskua Fort Holmaniin. Tavoite olisi vallata se takaisin.
Pembroke saa joukon lainsuojattomia mukaansa ja kun omasta linnoituksesta on päästy pois, paljastaa Pembroke olevansa varsinaisesti Fort Holmanissa sijaitsevan kultakätkön perässä. Hän lupaa, että jos muut miehet toimivat hänen kanssaan yhdessä, on luvassa jokaiselle miehelle muhkea määrä pätäkkää loppuelämäksi. Saakoot ylemmät upseerit kunnian tästä taistelusta. Mutta kuten olettaa saattaa, on Fort Holmanissa vastassa määrällinen ylivoima sotilaita ja pahamainen komentaja Ward (Savalas).
Fort Holmanin verilöyly on nimestään huolimatta veretön, mutta kuitenkin toiminnallinen western. Lopussa on myös hieno, elokuvan valmistumisajan- ja tyylinmukainen, aseellinen taistelu Fort Holmanin miehistön ja Pembroken johtaman osaston välillä. Elokuva luottaa lähes täysin Coburnin karismaan, sillä Spencer ja etenkin Savalas jäävät hieman varjoon. Savalaksella on niin rajoittunut rooli ja Spencerin esittämä mies toimii lähinnä Pembroken hiljaisena apulaisena. Itse elokuva on viihdyttävää seurattavaa ja taisteluissa vie näyttävyys yliotteen realismilta. Silti elokuvan toiminnallinen viihde on tiukkaa ja ruudinkäryistä. Muuten elokuva ei ole kovin omaperäinen vaan klooni muista aikalaisistaan ja aiemmin ilmestyneistä westerneistä.
nimimerkki: -jR-