Monet hyvät puolet estävät uppoamasta keskikertaisuuteen.

15.4.2007 20:18

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The New World
Valmistusvuosi:2005
Pituus:135 min

Kun Terrence Malick, joka tekee elokuvia hyvin harvoin, saa valmiiksi uuden elokuvan, niin siitä joko tykätään tai sitten ei. Useat kriitikot ovat kehuneet vuonna 1998 valmistunutta Veteen piirrettyä viivaa ja Malickin viimeisintä, The New Worldia. Mutta löytyy paljon niitäkin, jotka pitävät näitä tylsinä taide-elokuvina. Itse pidän Veteen piirrettyä viivaa ihan hyvänä, vaikka se hieman laahaakin. Myös The New World on ihan hyvä, vaikka osittain kärsiikin samoista ongelmista Malickin edellisen elokuvan kanssa.

The New World on tositapahtumiin sijoittuva kertomus englantilaisista uudisraivaajista 1600-luvun Amerikassa ja heidän kohtaamisistaan alkuperäisväestön kanssa. Tarinaan kietoutuu legendaarinen rakkaustarina uudisraivaajakapteenin ja intiaaniprinsessan välillä. Välillä hämmästellään maisemia ja taustalla puhutaan filosofisia mietteitä.

Kuten jo sanoin aiemmin, niin tämän elokuvan yksi pahimmista kompastuskivistä on elokuvan laahaaminen. Välillä junnataan paikoillaan puuduttavan pitkään ja vielä kaiken lisäksi joudutaan kuuntelemaan kertojien mietteitä niin kuin ei katsojille elokuvan sanoma muutenkin tulisi selväksi. Pienellä tiivistämisellä The New World toimisi paremmin. Tosin sentään ei laahaaminen ole yhtä rasittavaa kuin Veteen piirretyssä viivassa.

Muuten juoni on ihan toimiva. Rakkaustarina on esitetty ilman lukuisten romanttisten Hollywood-elokuvien kliseitä. Siirappia ei tästä löydy. Myös kohtaamiset uudisraivaajien ja intiaanien välillä on tehty hyvin. Kohtaamisissa tosin rasittaa ajoittainen käsivarakuvaus. Mutta juonenkulkuun on esitettävä kritiikkiä. Elokuva pomppii hieman liikaa ajassa eteenpäin, eikä oikein kunnon tarinallista jatkumoa pääse syntymään. Tapahtumien väliin tuntuu jäävän hirveästi aukkoja.

Elokuvan sanomaa saadaan sentään hienosti esille. Tässä esitetään todella hienosti intiaanien suhtautuminen ensimmäisiin näkemiinsä valkoisiin. Hämmennys ja uteliaisuus tulevat todella hyvin esille. Tässä kyllä saa esimakua siitä, että valkoiset tulevat vielä muuttamaan intiaanien yhteiskuntaa, joka ei ollut juurikaan muuttunut tuhansiin vuosiin. Intiaanien ja englantilaisten suhde hipoo välistä jopa vihamielisyyttä suurten kulttuurierojen vuoksi. Ja konflikteja kuvataan todella hyvin, vaikka hieman käsivarakuvaus rassaakin.

nimimerkki: Ville

Arvosteltu: 15.04.2007

Lisää luettavaa